Stranden vid Ystad Saltsjöbad har kommunen i Ystad sandfodrat vid två tillfällen och längs hela skånska kusten är problemen med krympande stränder påtagliga. Lena Sommestad menar att det är ett allvarligt problem. Foto: TT

Stigande hav slår hårdast i söder

Publicerad

Havsnivån väntas stiga uppemot en meter till nästa sekelskifte. Samtidigt knaprar vattnet redan nu in betänkligt på kusterna i södra Sverige.

– Det är en allt allvarligare problematik, säger Lena Sommestad, landshövding i Halland, till TT.

De stigande havsnivåerna bromsas i norra Sverige av att landhöjningen efter senaste istiden fortfarande pågår. Men i södra Sverige riskerar den förväntade höjningen av havsnivån att få stora konsekvenser. Särskilt eftersom erosionen redan nu är ett stort problem i samma område.

– Erosionen har länge varit ett stort problem i Skåne, men vi ser ju hur det äter sig uppåt längs kusten, säger Lena Sommestad.

– Här i Halland, precis som i Skåne, till exempel har vi ju en jätteviktig besöksnäring. Spolas stränderna bort så spolar det ju också bort värden som är viktiga för turismen.

Regional kustsamverkan

Länsstyrelserna i Skåne och Halland lanserade nyligen en ny regional kustsamverkan, där även flera andra myndigheter ingår. Bland annat vill länsstyrelserna att delar av Skåne och Halland ska pekas ut som särskilt utsatta riskområden.

– Det är ju inte så att varenda kuststräcka i Skåne och Halland är utsatt. Men vi har sagt att det här finns det vissa delar som bör betraktas som riskområden och där det vore rimligt också med ett finansiellt stöd, säger Lena Sommestad.

  • Erosion innebär att berggrund eller jordtäcke nöts ner genom till exempel rinnande vatten, vågor eller vind.
  • Erosionen är ett problem exempelvis längs Skånes och Hallands kuster. Även i Blekinge, Småland samt på Öland och Gotland finns jordarter som är erosionsbenägna.
  • Enligt en inventering från SGI finns det förutsättningar för stranderosion längs ungefär 15 procent av de svenska havskusterna.
  • Källor: Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Statens geotekniska institut (SGI).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer