Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: TT

Stjernfeldt Jammeh (S): ”Äntligen!”

Publicerad

Dagens besked att Malmö kan få en polisutbildning gläder stadens ledande politiker. ”Välkommet och efterlängtat”, enligt kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Äntligen! Beskedet är välkommet och efterlängtat. Tillsammans med en lång rad aviserade lagskärpningar ger det väsentligt bättre verktyg och förutsättningar för Malmöpolisen att både bekämpa brott och leverera den trygghet som Malmöborna har rätt till, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Enligt Malmö stad har dagens polisutbildningar i Växjö. Stockholm och Umeå svårt att locka Malmöbor.

Behövs fler från Malmö

Enligt stadens ledande politiker behöver antalet sökanden från Malmö öka för att ge poliskåren god förankring i staden.

Dialogen mellan invånare och rättssamhället kan enligt politikerna bli bättre av att Malmöborna blir bättre representerade i poliskåren.

Fler från studieovana hem

MP-kommunalrådet Märta Stenevi betonar förmågan att bryta den sociala snedrekryteringen till högskolan.

– En polisutbildning på nära håll kommer att stärka Malmöbornas koppling till poliskåren, och kårens koppling till staden. Här finns redan, tack vare Malmö högskola, en tradition att locka studenter även från studieovana hem som blir en bra grund för en ny polisutbildning och en styrka för hela samhället, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö.

Får medhåll

Även oppositionen gläds åt beskedet:

– Jag förväntar mig att detta behandlas skyndsamt, då en polishögskola behövs nu. Otrygghet i Malmö, det skriande behov av fler poliser i yttre tjänst och arbetstillfällen som en etablering av polishögskola medför gör att inrikesministerns måste nu visa att detta är på allvar och att han prioriterar etableringen, säger Roko Kursar (L), ledamot i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer