Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande Malmö. Foto: SVT

Stjernfeldt Jammeh (S) om en ebo-begränsning: Ett välkommet besked

Publicerad

Asylmottagandet måste göras om totalt enligt den statliga mottagandeutredningen som presenteras idag. De som på eget initiativ vill bosätta sig i redan utsatta kommuner som Malmö ska först genomgå en social prövning.

– Ett välkommet besked, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.

Den statliga utredaren Mauritz Olauzon konstaterar att dagens flyktingmottagandet präglas av tillfälligheter, vilket leder till många uppbrott och höga kostnader såväl ekonomiskt som humanitärt.

Det behövs istället ett helhetstänkande som startar redan vid ankomsten till Sverige då samtliga asylsökande ska slussas vidare till en obligatorisk månadslång vistelse på ett ankomstcenter. Där ska de snabbt ska få information om vad som som förväntas av dem och vad de i sin tur kan förvänta sig av vistelsen i Sverige. På centret  ska också en kartläggning ske av yrkesbakgrund och hälsotillstånd.

Det bör också finnas avresecenter där det ska vara obligatorisk för personer som väntar på avvisningsbesked att bo tills de lämnar landet. Det är helt avgörande för hela migrationspolitiken att personer som fått ett avlägsnandebeslut faktiskt också lämnar landet, konstaterar utredaren.

”Ebo har lett till social misär”

Eget boende, ebo, används också i Sverige på ett sätt som saknar motstycke i andra jämförbara länder, skriver utredaren. Det har lett till social misär i förorter kring de större städerna som Malmö, dit många söker sig och flyttar in hos redan trångbodda vänner och släktingar. Det behövs därför en social prövning av personer som vill flytta till redan trångbodda kommuner som Malmö.

Foto: Johan Dernelius

– Det innebär att vi kan kontrollera den bosättningadress som uppges, och ser vi då att där bor redan 40 personer eller att adressen går till ett garage så kan vi säga nej, konstaterar Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Malmö har under mer än 15 år arbetat för att ebo-lagstiftningen ska ändras.

– Men det är först nu som jag tror det finns en politisk  majoritet för en förändring, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Får medhåll från M

Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: SVT

Malmös oppositionsråd, Torbjörn Tegnhammar (M) delar hennes uppfattning om ebo-lagen som han kallar ”förfärlig för Malmö”. Men han saknar samtidigt förslag från utredaren på var människor som nekas bosättning i Malmö ska ta vägen.

– Det blir kanske en husvagn i Staffanstorp istället. Alla kommuner sitter i en omöjlig situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.