Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande Malmö välkomnar Regeringens förslag att begränsa lagen om eget boende, ebo. Foto: SVT

Stjernfeldt Jammeh (S) välkomnar förändrad EBO-lag

Uppdaterad
Publicerad

– Äntligen!

Så säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) om Regeringens förslag att begränsa lagen om eget boende, EBO.

Lagen om eget boende, EBO, innebär att nyanlända, istället för att bli anvisade till en kommun, har rätt att på egen hand ordna boende var som helst i landet.

I Malmö, dit många vill flytta, har lagen lett till svarthandel med lägenheter och stor trångboddhet.  I 15 år har stadens politiker velat skrota lagen, men förslaget att kommuner ska kunna stoppa människor från att flytta till vissa adresser är ett tillräckligt bra förslag tycker kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

”Får bort allt dåligt”

– Äntligen! Går det här förslaget igenom får vi bort allt som är dåligt med ebo, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Hon syftar på situationer där flera familjer tränger ihop sig i små lägenheter. Svarthandel med adresser, som ibland bara är en postbox. Som ibland inte ens finns.

– Ökningen av hemlösa i Malmö består delvis av personer som flyttat hit med hänvisning till EBO-lagstiftningen, men där boendet sedan inte är hållbart, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Social prövning

Enligt Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) tänker sig regeringen en social prövning av det boende som en inflyttad uppger.

– Man säkerställer att när du flyttar till en bostad så är det i ett område där du har en rimlig chans till en bra start i Sverige. EBO-lagstiftningen har under många år lett till social utsatthet och misär för människor, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Varje år har flyttar cirka 1 500 personer till Malmö med hänvisning till Lagen om eget boende. Går lagförändringen igenom kommer andelen nyanlända invånare i Malmö att minska.

– Det här är ett viktigt besked och kommer att bli ett mer rättvist system, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

En mottagandeutredning väntas bli klar i mars. Först då klargörs hur EBO förändras och hur den sociala prövningen ska gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.