Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yrkesfiskaren Ingmar Andersson tycker att det skrotningsstöd på 1,6 miljoner kronor som han erbjudits är alldeles för lågt. Foto: Isak Laurell / SVT

Stöd till fiskare för att skrota båten återinförs

Uppdaterad
Publicerad

Förutsättningarna för att bedriva fiske i Östersjön har försämrats ytterligare. Därför återinför regeringen skrotningsstöd till yrkesfiskare.

Men yrkesfiskare som SVT Nyheter Skåne talat med menar att stödet är skamligt lågt.

I september togs det tidigare stödet bort för fartygsägare att ansöka om stöd för att upphöra med sin verksamhet genom skrotning av sin fiskebåt. Intresset för stödet har ökat igen menar regeringen och inför det igen.

– Nollkvot för riktat fiske efter torsk i Östersjön har lett till att många fiskare som har en hög beroendegrad av torskfisket inte längre kan leva på sitt fiske, säger landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg (S).

Vill ha mer pengar

Men yrkesfiskaren Ingmar Andersson, 52 år, i Lomma tycker att ersättningen är för låg. Han har aldrig jobbat med något annat och har ett par aktiva yrkesår kvar framför sig.

– De 1,6 miljoner kronor som de erbjudit mig tycker jag är en skam, säger Ingmar Andersson.

Regeringen har utöver införandet av skrotningsstödet även lämnat ett uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten att ta fram rekommendationer om bevarandeåtgärder i tolv marina skyddade områden, varav sex finns i Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer