Stölder tvingar in statyer i förråden

Uppdaterad
Publicerad

Ute på en gräsmatta för dagen täckt av snö finns sockel med ett par flickfötter. Det enda som finns kvar av den dansande flickan utanför sportcentret i Hörby

– De har brutit loss statyn som har stått här i 50 år, säger Åsa Dahlberg-Ohlsson, museichef i Hörby.

Det tunna lagret brons utanpå den brända leran avgjorde ödet för flickstatyn. Kilopriset på brons är 15 kronor och för det är tjuvarna beredda att förstöra ett kulturminne.

– Det kanske handlar om 150 kronor i detta fall, säger Åsa Dahlberg-Ohlsson.

Montera ner

Det här skedde för ett par veckor sedan då också skulpturen av författaren Victoria Benedictsson försvann. Hörby kommun bestämde sig då för att montera ner de bronsskulpturer som ansågs stöldbegärliga och Åsa Dahlberg-Ohlsson visar oss den hemliga platsen där de tre verken förvaras tillsvidare.

– Ja här har vi gömt dem för att få behålla de som finns kvar nu när två av statyerna försvunnit.

Kristianstad har under ett år förlorat åtta konstverk i brons av de mellan 50 och 70 som finns i närområdet för att upplevas på allmän plats. Den senaste stölden är ett huvud i brons föreställande den lokale historiske profilen Carl Nilsson.

Bengt-Åke Kjell, kulturchef i Kristianstad, säger att han är förtvivlad.

– Vi tror ju att det är för materialvärdet med det är ju så begränsat jämfört med det konstnärliga och historiska värdet,

Känd skulptör

Tre av de stulna verken är formgivna av den kände skulptören Axel Olsson:  ”Sommarlov, ”Anna-Mia” och ”Ta fatt”. Och just denna konstnär har Ellinor Vårmy som vi träffar i Kristianstads centrum vuxit upp med.

– Hans konst har gjort många människor glada.

Och en av hans skulpturer ”Ta fatt” återfanns i en bil när två män i tretti- fyrtioårsåldern hemmahörande på orten greps. Dessa har erkänt stölden och har släppts.

Efter de många stölderna fick bronsstatyerna en osynlig märkning men detta hindrade inte stölden av Carl Nilssons bronshuvud.

– Vi prövar nu flera olika sätt att komma tillrätta med stölderna. Låsanordningar och larm exempelvis, för vi måste göra någonting, säger Kristianstads kulturchef Bengt-Åke Kjell.

Men för de statyer som redan försvunnit finns i de flesta fallen inte förutsättningarna för att återskapa skulpturerna så därför har sannolikt konsul Carl Nilsson kastat sin sista blick över Tivoliparken i Kristianstad och flickan i Hörby har trått sin sista dans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.