Hör Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad, berätta mer om kyrkogårdsstölderna. Foto: SVT

Stöldligor misstänks ligga bakom kyrkogårdsstölderna

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i Skåne sker det stölder av bland annat vattenkranar på kyrkogårdar. I södra Skåne och på Österlen är det framförallt kyrkor i Simrishamn, Trelleborg och Ystad drabbade. Och polisen befarar att utländska stöldligor ligger bakom.

– Under december och januari har det varit ett flertal stölder på kyrkogårdar i sydöstra Skåne. Det är företrädesvis kranar, mässingskranar som stulits. Men man har även varit på gravplatser och stulit ljus, ljusslingor, kopparhandtag från någon gravsten och så vidare, säger Patric Nihlén, kommunpolis Ystad.

Dåligt skrotvärde

SVT Nyheter Skåne träffar honom utanför Öja kyrka utanför Ystad. En kyrka som likt många andra drabbats av stölder. Nu är toaletten utanför stängd, på grund av stöld och skadegörelse.

Patric Nihlén berättar att polisen själva har frågat sig varför man just stjäl från kyrkogårdar. Efter att ha hört med bekanta i byggbranschen fick han höra att det bara finns ett dåligt skrotvärde på kranarna.

– Det betingar nog ett värde någonstans men förmodligen inte här i Sverige, säger Patric Nihlén.

Inga spår eller vittnesmål

Därför finns misstankar om att det kan röra sig om stöldligor.

– Det är väl närmast troligt. Vi har inga andra uppgifter och vet inte riktigt vad vi ska arbeta med. Det kan också vara lokala kriminella men det är svårt att säga i dagsläget.

Polisen i Ystads kommun har än så länge inget att gå på kring kyrkogårdsstölderna i kommunen. Det finns inga spår och inga vittnesmål i nuläget.

– För närvarande har vi inga uppgifter att gå på, det pågår ingen utredning i sig. Vi är intresserade av vittnesuppgifter. Jag har sagt det tidigare, det är lågt att stjäla på kyrkogårdar, säger Patric Nihlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.