Maria Olsson är kyrkoherde i Löderup. Foto: SVT

Våg av kyrkogårdsstölder i Skåne: ”Ofattbart”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenkranarna hade skruvats av och dekorationer på gravar hade stulits. Efter nyårshelgen upptäckte kyrkopersonalen att stölder drabbat Löderups kyrka. Polisen tror att det rör sig om en stöldliga.

– Man blir häpen. Småstölder sker lite överallt, det kommer vi inte ifrån, men en sådan här sak som kranar. Det är ofattbart faktiskt, säger Marie Ek, kyrkovaktmästare i Löderups kyrka, som själv upptäckte stölderna efter nyårshelgen.

Skapar oro

Hon uppskattar att det kommer att kosta församlingen ett par tusen kronor och en del arbete att få tillbaka vattnet. Stölderna har också skapat oro hos församlingsmedlemmarna och gravrättsinnehavarna.

– Det är många som är häpna men framförallt oroliga. Gravplatsen känns ju helgad och man är väldigt mån om sina gravplatser. Plötsligt blir man orolig för att det försvunnit vaser, prydnadsföremål, allt som kan vara gjort av metall, säger Maria Olsson, kyrkoherde Löderups kyrka.

Kyrkor runtom i Skåne

Löderups kyrka är inte den enda kyrkan som drabbats av stölderna. I december rapporterade tidningen Norra Skåne att bland annat Vittsjö kyrkogård drabbats av stölder.

– Vi vet att det har hänt i många församlingar i trakten och i Skåne. Därför var vi inte överraskade att vi blivit drabbade. Det var nästan väntat, det verkar vara en liga som åker runt på kyrkogårdar över halva Skåne, säger Maria Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.