Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En morgon stod flera av hans bevattningsspridare på gården utanför Kristianstad still. Hör bl a lantbrukaren Filip Niléhn i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Stöldvåg i Skåne – Filip Niléhn blev av med tre vattenspridare

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvar härjar på Kristianstadsslätten. På senare tid har flera lantbrukare blivit utsatta för stölder av bevattningskanoner – och misstanken är att tjuvarna säljer dem vidare.

– Det är bedrövligt, säger Filip Niléhn som blivit bestulen på tre.

Vårkorn som ska bli öl och höstvete som ska bli vodka – det är exempel på vad lantbrukaren Filip Niléhn odlar på sin gård utanför Kristianstad. En morgon häromveckan upptäckte han att tre av hans bevattningskanoner stod still. Det visade sig att han blivit utsatt för stöld.

– De tar själva spridaren som sitter längst ute och som slänger ut vattnet. Det är inte bra. Dels är det kostsamt att byta dem men framförallt stör det ju hela flödet på gården.

Nästan 100 stölder

Lantbruksnytt var först att rapportera om den nya stöldvågen. Under hösten satte stölderna i gång och sedan dess har det stulits ett 70-tal vattenkanoner i Skåne – främst kring Kristianstad – och ett 15-tal i Östergötland, enligt Fredrik Svensson, lantbruksansvarig på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Tros säljas vidare

Vad tjuvarna har för användning av bevattningskanonerna vet inte Fredrik Svensson – de stjäl ju inte hela anläggningarna – men han misstänker att de säljs vidare.

För att undvika stölder har lantbrukare tagit till kreativa lösningar – till exempel genom att svetsa fast spridarna. På så vis försvårar man för tjuvarna.

– Det handlar om att vinna tid. Många av de här maskinerna är kopplade till larm i din mobiltelefon som larmar när bevattningsspridaren inte fungerar som den ska. Då gäller det att hinna ut till maskinen, säger Fredrik Svensson.

I videoklippet får du följa med ut i Filip Niléhns odlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.