Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet ovan om vad Malmöbor tycker om elsparkcykelförbudet på sjukhusområdet. Foto: Ida Roos

Stopp för elsparkcyklar på SUS i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 1 oktober går det inte att använda elsparkscyklar som tidigare på sjukhusområdet i Malmö. Parkering vid SUS är inte längre tillåten. Anledningen är att det ska vara lätt för alla att ta sig fram.

Elsparkcyklar är numera ett vanligt inslag i stadsmiljön och anledningen till att Region Skåne nu vill reglera dem på sjukhusområdet är att många av förarna inte följer trafikreglerna när de genar genom det centralt belägna sjukhusområdet.

– Vi har upplevt att det funnits många slängda och välta cyklar, och då kan de utgöra ett hinder för framkomligheten, säger Elisabeth Hoff, skylt- och utemiljöförvaltare på Region Skåne.

Problem med slängda cyklar

Elsparkcyklar som parkeras fel eller ligger slängda på gång- och cykelbanor är ett problem för patienter och besökare.

– Särskilt utsatta är människor med olika funktionsnedsättningar som rör sig på sjukhusområdet, säger Elisabeth Hoff.

Elisabeth Hoff har sedan i mitten av augusti fört dialog med Malmö stad och bolagen som hyr ut sparkcyklarna. De har i sin tur kommit fram till att reglera trafiken inom sjukhusområdet.

Körs med låg hastighet

Vilken typ av reglering som gäller skiljer sig något mellan de olika operatörerna. Det kan till exempel vara att området har klassats som en ”no go-zone” så att det varken går att köra eller parkera på området men det kan också betyda att sparkcykeln bara går att köra med låg hastighet.

– Sjukhusområdet i Malmö ska vara ett lugnt och tryggt område för alla som vistas där. Vi har stora utmaningar ändå med tät trafik, många byggnadsarbeten och mycket människor i omlopp, säger Elisabeth Hoff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.