Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Foto: Johan Nilsson/TT

Stopp för kvotflyktingar i Staffanstorp

Uppdaterad
Publicerad

Så länge människor flyr kriget i Ukraina tänker Staffanstorp vägra att ta emot utomeuropeiska flyktingar. På torsdag ställs frågan på sin spets – då har Migrationsverket planerat att anvisa fyra kvotflyktingar till den skånska kommunen.

– Jag hoppas att staten tar sitt förnuft till fånga och inte skickar fyra personer till oss, säger kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Christian Sonesson (M).

TT: Men om det ändå blir så?

– Det vore cyniskt. Då använder man de här enskilda människorna som slagträ i debatten.

Det är bosättningslagen som styr fördelningen av flyktingar i landet och Migrationsverket kan inte göra annat än att följa lagen, framhåller Guna Graufelds, tillförordnad presschef på Migrationsverket.

– Staffanstorp har sagt att de inte har för avsikt att följa svensk lagstiftning och det vi säger från Migrationsverket är att vi är en myndighet som har svensk lagstiftning att följa.

Rent konkret görs anvisningen genom att Staffanstorp får information om var de fyra kvotflyktingarna ska hämtas. De kommer med flyg från utlandet, vilket land vill hon inte säga, och de har redan fått uppehållstillstånd i Sverige.

Vad som sker om Staffanstorp vägrar vill hon inte avslöja i förväg.

– Deras ansvar är att möta upp de här personerna, säger Guna Graufelds.

Efterlyser paus

Christian Sonesson anser att Sverige ska pausa mottagandet av kvotflyktingar, eftersom ett krig pågår i Europa.

– Så länge det pågår ett krig inom Europa, den största flyktingkrisen sedan andra världskriget, så kommer vi inte att ta emot utomeuropeiska flyktingar, säger han.

Kommunen har ålagts att vara beredd på att ta emot 244 flyktingar från Ukraina. Staffanstorp ska under året dessutom anvisas totalt 36 kvotflyktingar, men tidigare i vår beslutade Staffanstorps kommunstyrelse om totalstopp för kvotflyktingar, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Beslutet drevs igenom av Sverigedemokraterna och Moderaterna, medan C och S röstade emot.

– Det är statens beslut att ta hit dem till Sverige, det är en statlig myndighet som har ansvaret för det och jag är helt säker på att Migrationsverket kan hitta fyra boendeplatser till de här individerna, säger Christian Sonesson.

”Rättsstatens principer”

Den skånska länsstyrelsen har påpekat att Staffanstorp därmed ”utmanar rättsstatens principer”.

– Man väljer ut en lag man inte vill följa, säger Patrik Åkesson, tillförordnad samhällsbyggnadsdirektör vid länsstyrelsen.

Patrik Åkesson tycker att det är särskilt allvarligt att Staffanstorp väljer att behandla människor olika, men också att det i förlängningen kan bli någon annan kommun som får ta ansvaret i stället.

– Vi inser alla, vi och Migrationsverket, att vi inte kan sätta någon på pottkanten. Det är inte ett värdigt mottagande av flyktingar som kommer till Sverige – det är inte bra för individerna och det är inte bra för oss som samhälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.