Foto: Robin Gustafsson/SVT

Stora förseningar drabbade Södra stambanan

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit stora störningar i tågtrafiken på södra stambanan under tisdagskvällen. Orsaken är ett kontaktledningsfel mellan Hässleholm och Höör. Öresundstågen är inställda och men Pågatågen går mot Malmö enligt Skånetrafiken.

– Man har nu lokaliserat kontaktledningsfelet och jobbar på att lösa det. Under tiden har man kört igång med enkelspårsdrift för att kunna korta tågköerna innan platsen. Det blev helt stopp i trafiken klockan 17.45, säger Joakim Agartsson vid Skånetrafikens pressjour.

Orsaken till tågstoppet är ett kontaktledningsfel mellan Hässleholm och Höör. Trafikverkets prognos är att tågen ska gå igen senare under kvällen.

Felet upptäcktes strax innan klockan 17 och några tågavgångar ersattes direkt med buss. De Öresundståg som befinner sig ute på sträckan kördes till närmaste station.

Öresundstågen är helt inställda på sträckan Malmö-Hässleholm och omvänt. Pågatågen är inställda på sträckan Hässleholm- Kristianstad och omvänt, men ska enligt Skånetrafiken gå som vanligt på övriga sträckor. Några av SJ:s snabbtåg har vänt i Hässleholm och Öresundståg som fastnat innan stoppet på sträckan har fått evakueras.

Ersättningsbussar har satts in i begränsad omfattning, enligt Trafikverket.

– Maximalt kommer förseningarna att bli 2,5- 3 timmar för de resenärer som drabbas värst säger, säger Joakim Agartsson.

Han uppmanar resenärer att söka information om sin fortsatta resa i tågbolagens reseplanerare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.