Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefina Zadig, verksamhetsledare och Charlotte Stridh, verksamhetschef, är båda oroliga för föreningens framtid. Foto: Fanny Berg

Stoppat bidrag hotar arbete mot människohandel i Malmö: ”Kvinnorna som drabbas”

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Hela människan i Malmö har verksamheter som arbetar för att stödja kvinnor som utnyttjas, eller befinner sig, människohandel med sexuellt ändamål. Nu avslår Socialstyrelsen föreningens ansökan om statsbidrag.

– Det är ett dåligt och felaktigt beslut, säger Charlotte Stridh, verksamhetschef i Malmö.

Hör Charlotte Stridh om beslutet i klippet ovan.

Hela människan finns i hela Sverige och i Malmö arbetar man inriktat för att stötta kvinnor som utnyttjas i sexhandeln. Men eftersom föreningen även arbetar med till exempel härbärgen och arbetsträning bedömer Socialstyrelsen att föreningen inte arbetar tillräckligt inriktat med brottsofferfrågor.

– De ser inte hela sanningen. De tittar på stadgarna i riksorganisationen. Men de ställer inte kvalitativa frågor om vad som finns bakom, säger Charlotte Stridh, verksamhetschef.

Regeringen har fattat beslut om en ny förordning som innebär att ideella organisationer inom brottsofferområdet måste bedriva verksamhet med huvudsakligt ändamål. Det innebär att en förening som arbetar med andra frågor, förutom förebyggande och stödjande för brottsoffer, kan förlora sitt bidrag.

”Människohandel är ett modernt slaveri”

– I värsta fall kan vi behöva lägga ner. Och det är kvinnorna som drabbas, säger Charlotte Strid.

I Malmö arbetar Hela människan med verksamheterna Noomi och Thaiwise, som på olika sätt stöttar kvinnor i prostitution och människohandel. Varje år möter föreningen mellan 300 och 400 utsatta kvinnor.

– Människohandel är ett modernt slaveri, de drabbade lever i konstant rädsla. Om vi inte skulle finnas tror vi att kvinnorna kan hamna mellan stolarna. Jag är väldigt orolig, säger Josefina Zadig, verksamhetsledare.

Tidigare har Hela människan fått tre miljoner årligen av Socialstyrelsen. Organisationen har överklagat myndighetens beslutet till Förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.