Stor brist på hospisplatser

Uppdaterad
Publicerad

Regionens ledande politiker har utlovat satsningar på bättre vård i livets slutskede. Men istället har Lunds hospis tvingats minska antalet platser under de senaste åren.

– Människor avlider på sjukhusen i väntan på att få en plats här, säger Hlin Thorgeisson, läkare på Lunds hospis.

Till Lunds hospis kommer människor under sin sista tid i livet. Huset ligger i utkanten av Lund och är slitet och för trångt. I våras stängde skyddsombudet två rum eftersom de inte höll en tillräcklig standard.

Återstår sex hospisplatser till hela mellersta skåne. De 300 000 invånarna har heller inte tillgång till någon avancerad hemsjukvård som gör det möjligt för svårt sjuka att bli kvar hemma fram till slutet.

Noll platser

I mellersta Skåne finns noll platser idag. I nordöstra Skåne är däremot den avancerade hemsjukvården väl utbyggd med 100 platser. I sydvästra Skåne, Malmö och Trelleborg, finns 60 platser.

De styrande i region Skåne har i utredningar slagit fast att behovet är stort och att hemsjukvård och hospis bör byggas ut kraftigt i Mellanskåne.

– Men sen får vi inga resurser, konstaterar Karin Rådberg, chef för hospis i Lund.

– Det är som om man skulle öppna affär och sen bara har råd att ha öppet vissa dagar.

Räcker inte

2009 avsatte regionen 10 miljoner till mellersta skånes avancerade hemsjukvård.

– Men det går inte att dra igång en dygnt runt vård för den summan, säger Karin Rådberg.

De tio miljonerna sköts upp till 2010 och har nu blivit 20 miljoner.

-De är fortfarande väldigt lite pengar, säger Hlin Thorgeirsson.

Karin Svedberg påminner om att mellersta Skåne utgör en fjärdedel av regionens hela område.

Oviss framtid

-Och då är 20 miljoner fortfarande alldeles för lite. Vi kan bara starta i liten omfattning.

För Lunds hospis är framtiden också oviss. Lokalerna är slitna och regionen har länge letat efter ett nytt hus. Det gamla ålderdomshemmet Källbyhemmet på Sankt Larsområdet i Lund har nämnts som ersättningslokal. Men inget är ännu klart. Regionen räknar med att hospis kan få nya lokaler tidigast om ett år.

Sämre vård

Tills dess är det bara ett fåtal svårt sjuka som får en plats på hospis under sin sista tid i livet. Vilket betyder att de under de sista veckorna istället erbjuds plats på en sjukhussal.

– Och på sjukhusen får de sämre vård än här, säger Hlin Thorgeirsson. Dessutom använder de slutenvårdsplatser som behövs till andra paitenter.

Karin Rådberg sammanfattar:

-Här finns ett stort glapp mellan politik och verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.