Herman Broberg från har säkrat korven genom att redan i mitten av december boka en grillplats. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Stor efterfrågan på bokningsbara grillplatser: ”Otroligt tryck”

Publicerad

Den som vill ha varm korv bör vara ute i god tid. Friluftsanläggningen Skryllegården utanför Lund har anlagt fler grillplatser och infört ett bokningssystem, för att kunna möta den ökade efterfrågan under coronapandemin.

Jenny Gustafsson är verksamhetsansvarig på Skryllegården, som ägs och Lunds kommun och drivs av Friluftsfrämjandet.

– Det är ett otroligt tryck för många har det här som sitt förlängda vardagsrum nu när man inte kan träffa folk inomhus, säger hon.

Jenny Gustafsson berättar att det jämfört med samma period förra året är 45 procent fler besökare under lördagarna, och runt 30 procent fler på söndagarna.

Även när SVT Nyheter Skåne finns på plats under Trettondagen är besökarna många.

Framförhållning krävs

Under coronapandemin har tio nya grillplatser anlagts. Dessa behöver inte bokas, men ligger en bit bort från Skryllegården och parkeringen där. För de som ligger på mer bekvämt avstånd är det dock flera veckors kötid. Dessa kostar heller inget att använda, men måste bokas i förväg.

Herman Broberg från Lund som nu står och grillar korv vid ett av vindskydden har varit ute i god tid.

– Vi bokade upp ett par grillplatser i mitten av december, säger han.

Emelie Nilsson från Dalby har bokat plats vid elden. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Även Emelie Nilsson från Dalby har bokat, och tycker bra att den möjligheten finns.

– Det är rätt så skönt att slippa trängas med andra, säger hon.

Personal på parkering

Det är inte tillåtet att grilla utanför de anlagda grillplatserna.

Det är gratis att parkera – men bara på parkeringen. Muhammad Waseh ser till så att besökarna följer trafikreglerna. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

På grund av det ökade besökstrycket byggdes under förra året ytterligare en parkering på en annan del av friluftsområdet, men eftersom de flesta besökare ändå väljer den gamla parkeringen är denna övervakad under helgerna.

– Hittills går det jättebra men hur det blir sen vet vi inte, säger väktaren Muhammad Waseh, som under onsdagen tjänstgör som parkeringsvakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.