Stor efterfrågan på polsk delikatess

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det jul och då blir det rusning till affären som säljer polsk mat. Karpen är här.

Julskinka, köttbullar och prinskorv, givna inslag på de flesta svenskars julbord. Men för många skåningar är surkålen, rödbetssoppan och karpen lika traditionstyngda julrätter.

På en chark med polsk inriktning i centrala Malmö är det förmiddagsrusning. Det är ett bara några dagar kvar till julafton och de kulinariska förbredelserna för högtiden pågår för fullt. Korvar och skinkor byter ägare, men en stor del av kunderna efterfrågar även karp. Den benrika fisken är ett måste på julbordet enligt butikens ägare Martin Wilczynski.

– Karpen motsvarar den svenska julskinkan. I Polen äter man inte kött på julafton, därför äter man fisk och karpen är det man serverar på julbordet.

Just julafton är enligt gammal katolsk regler en köttfri dag och på julbordet trängs istället fisken med surkål, rödbetssoppa och dumplings. Reglerna har ändrats och köttätning är numer tillåtet men många följer traditionerna än idag.

– Karpen är obligatorisk, det är tradition, säger kunden Ewa Wolanczyk.

Det går att koka karpen och senare lägga in den i gelatin men vanligast verkar vara att steka den. Ett alternativ som Ewa Wolanczyk föredrar.

– Jag brukar steka den, det är enklast och godast.

Hon poängterar att det finns mycket kött även på det polska julbordet, men det brukar inte serveras förrän på juldagen. Men alla följer inte traditionerna lika hårt. Martin Wilczynski är själv ingen karpentusiast och blandar gärna ut de polska rätterna med svenska inslag.

– Jag brukar hoppa över karpen, jag håller mig hellre till rödbetssoppan. Sen har jag lite svenskt julbord också med julskinka så det brukar bli en mix, säger han.

En annan kund, Slawomir Kruk är här för att köpa karp, men om sanningen ska fram tillhör inte fisken hans favoriter.

– Jag ska handla karp, fast jag inte gillar den så jäkla mycket. Familjen äter den, men jag tycker det är för mycket ben, säger Slawomir Kruk.

Stekt julkarp enligt Ewa Wolancyk

1 kg karp

2 ägg

mjöl

rapsolja

”Ett kilo fisk behövs för att när man rensat den på ben är det inte så mycket kvar. Skär den på bredden i fyra centimeter breda bitar. För panering behövs två vispade ägg och mjöl. Doppa fiskbitarna i mjöl, sedan i de vispade äggen och sedan i mjöl igen. Stek i rapsolja på hög värme, fem minuter på varje sida eller tills fisken blivit gyllenbrun.

Karp är gott men det är jobbigt att plocka ut benen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.