Antalet inlagda covidpatienter på SUS ökar snabbt. Foto: Skånes universitetssjukhus

Stor ökning av covidpatienter på Sus

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter som vårdas för covid-19 på Skånes universitetssjukhus, Sus, har ökat med 33 procent på fyra dagar.

– Det är ingen jätteanstormning men det är många nog för att vården ska få problem, säger Karl-Fredrik Eriksson, överläkare på internmedicinska kliniken på Sus i Malmö.

På måndagen vårdas 121 patienter för covid-19 på Sus. 109 patienter är på vårdavdelning och 12 är på intensivvårdsavdelning.

Det är en kraftig ökning jämfört med hur det såg ut den 30 december. Då var 81 patienter på vårdavdelning och 8 på IVA.

Björn Ekmehag är förvaltningschef för Sus:

– Tyvärr ser vi en kraftigt ökad smittspridning, i Skåne liksom på andra håll i landet. Detta märks inte minst inom sjukvården. Under nyårshelgen har antalet patienter med covid som behöver inneliggande vård ökat kraftigt. Vi förväntar oss tyvärr att antalet patienter fortsätter öka ett tag till, säger Björn Ekmehag.

Färre inlagda än förra vågen

Jämför man med inläggningarna för ett år sedan när förra vågen briserade som värst är dagens siffror fortfarande relativt låga. Man vet dock inte när denna våg kommer att nå sin topp och även om det finns sängar på sjukhusen så medför en snabb ökning av covidpatienter problem.

– Det handlar om att de ska vara isolerade och isoleringsplatser är en bristvara, säger överläkaren Karl-Fredrik Eriksson och fortsätter.

– Det behövs personal också. Då får man ta in från andra avdelningar och ibland har de inte jobbat med covidpatienter det senaste året eller någonsin.

Krisledning aktiverad

Siffrorna presenterades under måndagen på sjukhusets krisledningsmöte.

– Under pandemin har vi planer för hur vi löpande kan öppna respektive ställa om fler vårdplatser, för att kunna ge vård till alla patienter med covid och andra akuta besvär som behöver vår hjälp. Läget är absolut väldigt ansträngt. Alla medarbetare och chefer har slitit oerhört hårt under denna långa pandemi, säger Björn Ekmehag.

Sus innefattar sjukhusen i Malmö, Lund, Ystad, Trelleborg och Landskrona.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer