Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen sökte igenom lokalerna klädda i kemdräkt innan föremålet kunde avlägsnas. Foto: SVT / Johan Nilsson / TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Utpressningshot mot Findus i Malmö – polisen hittade vitt pulver

Uppdaterad
Publicerad

En stor polisinsats har under helgen utspelat sig vid matjätten Findus huvudkontor i Malmö. Efter att utpressare riktat ett hot mot företaget hittade polisen ett kuvert med vitt pulver på platsen. Såväl räddningstjänst som bombtekniker larmades till platsen för att avlägsna det misstänkt farliga föremålet.

Polisen larmades om hot mot företaget i fredags. Sedan dess har lokalerna varit avspärrade och bevakade av polis och vakt.

– Vi gjorde bedömningen att det gick att vänta för vi ville ha hit rätt folk först, säger Anders Engström, yttre befäl vid Polisen.

Vid tiotiden på söndagsförmiddagen avslöjade polisen att det rör sig om vitt pulver i ett kuvert, ett så kallat Amsterdamkuvert. Kuvertet är nu avlägsnat från kontoret.

– Det har också riktats ett skriftligt hot mot företaget, säger Anders Engström.

Enligt polisen handlar det om någon form av utpressning.

Anders Engström, yttre befäl vid Polisen. Foto: SVT

Okänt motiv

Gunilla Fritze som är SVT:s reporter på plats rapporterar att föremålet befann sig en trappa upp i byggnaden. Bombtekniker har gått in i huvudkontoret och tagit ut det. Pulvret har förts iväg för analys.

Motivet bakom utpressningen är än så länge oklart.

– Det är en av de saker som vi tror kommer att klarna under utredningens gång, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen.

Polisen väntar också med brottsrubricering tills föremålet blivit analyserat. Både polis och räddningstjänst har varit på plats under arbetet.

Vill inte kommentera

Även Nomad Foods som äger varumärket Findus är sparsamma med sina kommentarer. I ett uttalande säger Peter Odemark som är VD för Nomad Foods Norden:

– Nomad Foods kan bekräfta att ett hot framförts mot bolagets svenska verksamhet i Malmö. För att inte påverka polisens förundersökning vill bolaget i nuläget inte kommentera i vilken form eller på vilket sätt hotet framfördes. Bolagets lokaler är dock tills vidare avspärrade och när verksamheten kan komma att återupptas blir en fråga för polisen att avgöra.

Enligt Anders Engström, yttre befäl på plats, kommer kontoret att vara stängt under måndagen och personalen får jobba hemifrån.

Polisens bombtekniker iförda gul kemskyddsdräkt sökte igenom kontoret. Foto: Helena Bohm Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer