Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pidde P är på turné med Skåneidrotten i ett projekt för mer rörelse i skolan.

Stor Skånesatsning på rörelse i skolan – se barnen dansa loss

Uppdaterad
Publicerad
En stor satsning genomförs nu i Skåne för att få fler barn i rörelse. Artistbesök och coachning är två av ingredienserna.

Regeringen har beslutat att satsa 30 miljoner kronor på idrottsrörelserna för att få fler elever i rörelse. Skåneidrotten är en av parterna i projektet som nu besöker skolor i hela Skåne. Bakgrunden är att barn rör sig alldeles för lite.

– Uppdraget går ut på att samverka med skolor för att kraftsamla och få igång mer idrott och rörelse för barnen under skoldagen, säger Linda Jenvén, samordnare i Skåneidrotten.

Rörelse utanför idrottslektionerna

Skåneturnén startade på Edenryds skola i Bromölla. Där fick eleverna dansa på skolgården tillsammans med artisten Pidde P.

På varje skola erbjuds lärarna att blir utbildade till rörelsecoacher. Skåneidrotten ger dessutom tips på hur skolorna bäst får eleverna att röra på sig – även utanför idrottslektionerna.

Bakgrunden är en studie som visar att endast 22 procent av flickorna och 44 procent av pojkarna är fysiskt aktiva mer än 60 minuter per dag.

– Förhoppning är att lyfta vikten av rörelse, sprida det till personal och vårdnadshavare. Vi måste arbeta lika mycket med rörelseförståelse som som med skriv- och läsinlärning, säger Linda Jenvén.

Stora delar av Skåne besöks

Ökad koncentrationsförmåga, minskad stress och bättre mental hälsa är några av effekterna som kan nås genom mer fysisk aktivitet. Inom Skåneidrotten hoppas de också att fler barn ska bli inspirerade att gå med i idrottsföreningar.

I dagsläget finns cirka 45 planerade besök under turnén. Både östra och västra Skåne får besök under våren och hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer