Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skatteverket kräver Citadellkliniken på 7,6 miljoner kronor för utebliven momsinbetalning. Bilden är från en annan klinik. Foto: TT

Stor skattesmäll för skånsk skönhetsklinik

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket kräver skånska Citadellkliniken på 7,6 miljoner kronor i utebliven moms efter att företaget klassat nästan samtliga bröstförstoringar, fettsugningar och ansiktslyft som medicinska åtgärder.

Om ett kosmetiskt ingrepp bedöms som medicinskt är det momsbefriat. Men under 2019 bedömde Skånebaserade Citadellkliniken nästan samtliga av sina bröstförstoringar, ansiktslyft och fettsugningar som medicinska ingrepp.

Detta fick Skatteverket att reagera och i början av året fick kliniken genom ett beslut veta att man behövde betala 7,6 miljoner kronor i moms utöver de 280 000 som man faktiskt betalat 2019, något Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Otillräckligt underlag

Skatteverket skriver i beslutet att det underlag som kliniken presenterat inte är tillräckligt för att utgöra en medicinsk bedömning då det i många fall enbart föregåtts av en halvtimmeslång konsultation med läkaren som ska genomföra ingreppet.

– Det handlar om att operationerna genomförs enbart på grund av att man vill se ut på ett visst sätt. Man kanske betalar själv och operationen är enbart en följd av kundens eget önskemål, säger Maria Åström, sektionschef på Skatteverket.

Kunder betalade moms

Kunderna på kliniken fick betala 45 000 kronor för en bröstförstoring och av klinikens hemsida framgick det att priset var inklusive moms. Men enligt Skatteverket var det samma pris som gällde för både kunder vars operationer bedömdes som medicinska av Citadellklinken och de som enbart var kosmetiska.

Genom detta menar Skatteverket att företaget har tydliga ekonomiska motiv att bedöma operationer som medicinska. Skattebeslutet är överklagat.

Ekobrottsutredning nedlagd

I samband med beslutet har Skatteverket även gjort en anmälan om grovt skattebrott, men Ekobrottsmyndigheten lade ner ärendet. Åklagaren tyckte inte att det skulle gå att utreda om varje enskild bröstoperation var medicinskt motiverad.

SVT Nyheter Skåne har sökt Citadellkliniken för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer