Vindkraftsparken är planerad att ligga i Hanöbukten 12 kilometer utanför Åhus. Foto: Hasse Dahlgren/Azote, Stig-Åke Jönsson / TT

Stor vindkraftspark utanför Åhus missar statsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade vindkraftsprojektet Taggen i Hanöbukten har stött på hinder. I en utredning har den statliga Energimyndigheten slagit fast att inget särskilt stöd till havsbaserad vindkraft ska ges förrän efter 2030. Det skriver Kristianstadsbladet.

Vindkraftsparken Taggen är tänkt att ligga i Hanöbukten 12 kilometer sydöst om Åhus och rakt söder om Sölvesborg. Totalt planeras 37 stycken 220 meter höga vindkraftverk att byggas. Förväntningen är att vindkraftsparken ska producera el som ska kunna försörja i närheten av en kvarts miljon hushåll.

Men nu ser det ut att ha gått grus i maskineriet för Taggen efter att Energimyndigheten beslutat att inte ge något särskilt stöd till havsbaserad vindkraft förrän efter år 2030. Det skriver Kristianstadsbladet. Enligt myndigheten finns det ingen anledning att ge något särskilt stöd till vindkraftsparker till havs eftersom samhällsnyttan från andra förnyelsebara energikällor är lika stora och dessutom billigare.

Nu protesterar politikerna i den regionala utvecklingsnämnden (RUN) och skriver i ett remissvar att Energimyndighetens rapport bygger på missuppfattningar. De menar att priserna för uppförande av vindkraftverk till havs har gått ned de senaste åren och att vindkraftsprojektet skulle skapa samhällsnytta i form av jobbtillfällen och internationella investeringar.

Taggens projektledare Göran Loman befarar att projektet nu kommer att försenas med ett par år utöver den ursprungliga planen för driftstart 2022. Han ser ännu större förseningar framför sig ifall man skulle vänta in statliga stöd som enligt Energimyndigheten skulle dröja till efter 2030.

– Då får man börja om från början, och då blir det först mot slutet av 2030-talet vi kommer att kunna ha havsbaserad vindkraft, säger Göran Loman till Kristianstadsbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.