Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utanför centralsjukhuset i Kristianstad översvämmades vägen under onsdagen. Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Väderkaos i nordöstra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Kring lunchtid på onsdagen drev ett extremt regnoväder in över Kristianstad. Räddningstjänsten har tagit emot flera samtal från personer och företag som fått in vatten i sina byggnader.

Enligt Mattias Östling, inre befäl på räddningstjänsten Skåne nordost, har det värsta ovädret nu rört sig vidare.

– Vid lunchtid strax innan 12 hade vi ett epicentrum som rörde sig in över Kristianstad. Vi hade tio till 15 samtal från personer och företag som fått in vatten i sina byggnader, säger han.

”Extrema skyfall”

Läget har tvingat räddningstjänsten att prioritera ned privatpersoners larm.

– När det blir de här extrema skyfallen, så gör vi en prioriteringsordning, där vi fokuserar på samhällsviktiga funktioner som sjukhus och ålderdomshem, säger Mattias Östling.

– När det blir stora vattenmassor på vägar blir det risk för både vattenplaning och dålig sikt, och då måste vi kunna klara av det också. Det är därför vi gör den här prioriteringen, fortsätter han.

Larmades till centralsjukhuset

Bland annat kallades räddningstjänsten till Centralsjukhuset där en dagvattenledning blivit överfull och brustit, vilket orsakade en översvämning på godsmottagningen.

– Det är stabilt nu, man har fått undan den stora massan vatten, säger Mattias Östling.

Strömavbrott i Linderöd

Bjära utanför Linderöd drabbades av ett strömavbrott, som tros har orsakats av åskovädret. Enligt Mellanskånes kraft ska strömmen vid 13-tiden vara tillbaka i samtliga hushåll. De har inte någon uppskattning av hur många som drabbades.

Under eftermiddagen rörde sig ovädret bort från Skåne. SMHI utesluter dock inte att enstaka skurar kan rulla in under kvällen.

– Det område som orsakade regnet och översvämningarna har rört sig vidare mot nordost och finns nu över Kalmar län, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI, vid 16-tiden på onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.