– När vi kom fram, var det en öppen brand. Vi fick inrikta oss på att skydda intilliggande byggnader, säger Patrik Svensson vid räddningstjänsten i Båstad. Foto: Mikael Nilsson

Gammalt badhus i Torekov totalförstört i brand

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla varmbadhuset i Torekov, i Båstads kommun, totaltförstördes vid en brand natten mot julafton. När räddningstjänsten kom fram, stod hela 1800-talshuset i lågor.

– Det var fullt övertänt och gick inte att rädda. Fastigheten fick brinna ner och fick inrikta oss på att hindra att elden spred sig, säger Conny Eriksson, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad.

Larmet kom till räddningstjänsten klockan 02.24 och totalt tolv enheter larmades ut.

Gnistor över båtar

– Det fanns inga hus runt badhuset men ett antal bodar och båtar, som det kom gnistregn över. Som tur var, var det inget som antändes, säger Conny Eriksson.

När räddningstjänsten kom fram, stod redan hela varmbadhuset i lågor. Foto: Mikael Nilsson

Räddningstjänsten bekämpade branden i varmbadhuset i ett par timmar, innan den ansågs vara släckt.

– Nu har vi ett par fordon kvar för eftersläckning, säger Connhy Eriksson till SVT Nyheter vid 08-tiden på julaftonsmorgonen.

Även en ambulans larmades till brandplatsen men behövde inte användas.

– Inga  personer har kommit till skada, säger Conny Eriksson.

Ingen brottsmisstanke

Det är oklart vad som har orsakat branden.

– Det finns ingen misstanke om brott. Det har vi redan nu kunnat utesluta, säger Filip Annas, polisens presstalesperson.

Badhuset i Torekov i Båstads kommun byggdes vid mitten av 1800-talet. Foto: SVT

Ett av de äldsta varmbadhusen

Torekovs Warmbadhus låg vid havet och har stått där sedan 1876. År 2010 klassades det av länsstyrelsen i Skåne som byggnadsminne.

Enligt länsstyrelsen i Skåne var badhuset i första hand karbad med tång, som ansågs som särskilt hälsosamt. Här hade Torekov med sin goda tillgång på tång en stor fördel.

Varmbadhuset i Torekov uppfördes 1876. År 2010 klassades det av länsstyrelsen i Skåne som byggnadsminne. Foto: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.