Storkprojektet söker skåningar som kan tänka sig ha ett storkbo på taket. Foto: Carl Olof Lassen

Storkar söker boplats på österlenska gårdar

Uppdaterad
Publicerad

Storkprojektet efterlyser nu skåningar som kan dela sin tomt med storkarna. Enligt projektledaren Petter Albinson har intresset varit stort.

– Nästa vecka kommer jag börja åka runt till de mest intressanta platserna, säger han.

Storkprojektet är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Skånes ornitologiska förening. De har efterlyst folk som kan tänka sig att ha en boplattform eller ett utsläppshägn för storkar på sin tomt.

Storkstammen växer just nu stadigt men det behövs fler boplatser, framför allt i centrala och östra Skåne. Särskilt intressant är norra Österlen och den nordöstra delen av Hörby kommun.

– Vi tittar på en fem kilometers radie kring den tänkta boplatsen. Då handlar det om att det måste finnas bra våtmarker, betesmark och gärna vallodlingar. Det är i dessa miljöer som storkarna letar mat, säger Petter Albinson, projektledare för Storkprojektet.

På taket hos gårdsägaren Carl Olof Lassen har två storkar byggt bo. Foto: Carl Olof Lassen

Många väntar på svar

Intresset bland skåningarna att inhysa en stork eller flera har varit stort och i nuläget jobbar Petter Albinson med att välja ut de mest attraktiva erbjudandena.

– Det är tyvärr en hel del av de som har hört av sig som väntar på svar från mig. Jag har fått en anstormning av mejl, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.