Den 14 december slopar Skånetrafiken Jojo-korten. Foto: TT/Leonora Toplica

Storm om de slopade Jojo-korten

Publicerad

Nyheten att Jojo-korten försvinner har lett till en storm av protester från upprörda tåg- och bussresenärer. Skånetrafiken försäkrar dock att det även framöver går att resa utan smartphone.

Nu är dessutom de nya biljettpriserna klara: ”Liten zon” och ”mellanzon” blir två respektive en krona dyrare.

Det var tidigare i veckan som beskedet kom att de uppladdningsbara Jojo-korten försvinner från 14 december.  Därmed slopas även den 10-procentiga rabatt som kortinnehavarna fått på sina resor.

Förhoppningen är att allt fler ska använda sig av mobilappen ”Skånetrafiken” för att köpa biljett. Det är också priserna och rabatterna i appen som framöver ska gälla, oavsett hur man väljer att betala sin resa.  

– Många har misstolkat oss och trott att man hädanefter måste ha mobiltelefon för att kunna resa. Det har lett till mycket oro och kritiska synpunkter via telefon, mail och inte minst på vår Facebooksida. Men det börjar lägga sig, budskapet har börjat sjunka in, säger Patrik Engfors, pris- och affärsansvarig på Skånetrafiken till SVT.

”Blippa” på stadsbussen

Den som saknar smartphone kan, förklarar han, använda sitt betalkort på bussar. På stadsbussarna införs även möjligheten att ”blippa”, dvs att använda sk kontaktlöst betalkort.

– Man kan säga att det blir precis som att använda Jojo för att köpa biljett, bara ett kort mindre att hålla reda på, säger Patrik Engfors. 

Biljetter kan dessutom lösas i automat eller hos Skånetrafikens kundcenter eller återförsäljare. Jojokortet ersätts också av ett nytt kort som kan laddas med antingen 30-dagarsbiljett eller ett valfritt antal resor mellan två platser. Ladda kan man göra antingen på nätet eller hos kundcenter/återförsäljare.

Till skillnad från Jojo-kortet saknar det nya kortet reskassefunktion, alltså möjligheten att ladda ett visst belopp.

Mängdrabatt åt alla

Oavsett hur man väljer att betala utgår en rabatt på 25 procent när två eller fler resenärer köper biljett samtidigt, motsvarande dagens ”tillsammansrabatt” i appen. 

Den som idag har ett särskilt Jojo-kort – skolkort, service-resekort eller seniorkort – får automatiskt ett nytt plastkort hemskickat.

– Det går att hitta för- och nackdelar med alla betalsystem, men utgångspunkten har varit att göra allt enklare och mer enhetligt, summerar Engfors.

Nya priserna klara

På fredagen tog kollektivtrafiknämnden beslut om nya biljettpriser från 14 december. Utgångspunkten är alltså de priser som anges i Skånetrafiken-appen, med ett påslag på två kronor för resa i ”liten zon” (nytt pris 27 kronor) och en krona för ”mellanzon” (nytt pris 51 kronor). ”Stor zon” kostar även i fortsättningen 105 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.