Stormbyar och inställda tåg när stormen Nora drog in

Uppdaterad
Publicerad

Det är varning för stormbyar och snöfall i Skåne mellan fredag och lördag. En konsekvens av det är att Skånetrafiken stänger tågtrafiken på vissa linjer.

Under fredagen kommer en ny namngiven storm in över Skåne. Den har av danska meteorologer döpts till Nora och det är framförallt från och med fredag kväll till lördag morgon som det är risk för stormbyar i länet.

– Att danskarna har gett stormen ett namn är för att Danmark, tillsammans med Tyskland och Storbritannien, är de länder som drabbas hårdast av stormen. I Skåne handlar det om stormbyar, men det kan bli runt 25 meter per sekund, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Inställda tåg

Det är på Söderslätt och Österlen som det kommer att vara som blåsigast och med anledning av det stänger Trafikverket vissa tågbanor mellan fredag kväll och lördag förmiddag. Två exempel är sträckorna Malmö-Ystad och Malmö-Trelleborg.

– Vindarna kulminerar fredag natt. På lördag morgon kan det bli stormbyar utmed Öresundskusten, men senare under lördagen avtar vindarna, säger meteorolog Nils Holmqvist.

Ersättningsbussar kommer ersätta de sträckor som Pågatågen skulle gått men ingen ersättningstrafik sätts in över Öresundsbron. Trafikverket rekommenderar även att vindkänsliga fordon ska avstå att köra över bron.

Risk för strömavbrott

Peter Hjalmar, Regionchef Syd E.ON ser risk för att träd ska falla över elledningarna.

– Det är tredje stormen på kort tid så vi har satt in extrapersonal i driftcentralen och i skogen från idag till över helgen av ren försiktighetsåtgärd, berättar Peter Hjalmar.

Även Kraftringen höjer beredskapen inför stormen.

– Vi ser att Eslöv, Hörby, Höör, Klippan och Åstorp är områden som kan drabbas extra hårt och därför sätter vi in extra bemanning nu framåt kvällen och över helgen där, berättar Mattias Brage, presschef på Kraftringen.

Tågsträckor som drabbas

Pågatåg:

Ystad – Simrishamn

Malmö Hyllie – Simrishamn

Malmö Svågertorp – Trelleborg

Malmö C – Kävlinge

Eslöv – Helsingborg

Öresundståg:

Malmö C – Köpenhamn H / Helsingör

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.