Foto: Sergei Grits/TT

Stormen Urd slog vindkraftsrekord

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Urd drog in över landet under annandagen och nådde på sina håll orkanstyrka. Den fick också vindkraften att slå produktionsrekord.

På tisdagsmorgonen producerades det som mest under en enskild timma närmare 5.7 miljoner kWh, vilket är 0.5 miljoner mer än det tidigare rekordet.

Under de senaste tre dygnen har vindkraften stått för 26 procent av den totala elkonsumtionen.

Stormen Urd

”Lika mycket som sex kärnkraftverk”

Det är inte ovanligt att det blåser mer under vintern än under sommaren och på tisdagsmorgonen satte vindkraftsproduktionen rekord, då det producerades som mest 5.6 miljoner kWh under en enskild timma.

– Det extremt blåsiga vädret de senaste dygnen gjorde att vindkraften som mest producerade nästan lika mycket som sex kärnkraftverk. Aldrig förr har svensk vindkraft producerat så mycket, säger Anders Enqvist, chef för Risk Management på Bixia.

– Hade det inte blåst så här mycket de här dygnen, skulle vi ha ökat vattenkraftproduktionen i Sverige och Norge istället, tillägger han.

Pressar ner priserna

När det blåser mycket, pressas elpriserna ner, vilket kommer märkas i kundernas plånböcker, enligt Anders Enqvist.

– I går låg elpriset i Sverige på 22 öre per kWh. Veckan innan var priset 33 öre. I Danmark och Tyskland har spotpriserna varit negativa under julhelgen. Har man ett rörligt elprisavtal så kommer man se att månadsmedelpriset sänks, säger Anders Enqvist, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Bixia AB är ett elbolag med sju delägare: Tekniska verken i Linköping, Alvesta Energi, Borgholm Energi, Mjölby-Svartådalen Energi, Nässjö Affärsverk, Oxelö Energi och Sandviken Energi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Urd

Mer i ämnet