En hotfull man uttalade hot till tågvärden ombord på ett Pågatåget i Lund på torsdagsförmiddagen. Foto: Johan Dernelius / SVT

Störningar i tågtrafiken efter hot i Lund

Uppdaterad
Publicerad

En man ombord på ett Pågatåg ska ha sagt att han hade en bomb på sig i samband med en biljettkontroll i Lund under torsdagen. Polisen kallades till platsen och stoppade tågtrafiken. Mannen har inte påträffats men polisen bedömer att det inte inte finns någon fara för allmänheten.

Vittnen ska ha sett mannen lämna Centralstationen mot de östra delarna av Lund. Mannen ska ha agerat hotfullt i samband med att han blev avvisad efter en biljettkontroll.

– Han agerade hotfullt men vad han sa eller så vet jag inte, säger Linda Herkel, presskommunikatör på Skånetrafiken.

Inte heller polisen vill berätta vad för slags hot det rört sig om.

– Vi har inte hittat några farliga föremål eller liknande i samband med händelsen, säger Katarina Rusin, polisens presstalesperson.

Sa att han hade en bomb på sig

Vid lunch-tid under torsdagen kunde företaget VR Sverige, som driver Pågatågen i Skåne, berätta att mannen sagt att han hade en bomb på sig.

– I samband med att personen fått information om att han ska avvisas så han uttalat att han ska ha haft en bomb i sin väska. Med tanke på dagens situation blir det såklart allvarligt, säger Kenny Bungss, säkerhetsdirektör på VR Sverige.

Polisen har avslutat det aktiva sökandet efter mannen utan att hitta honom. En anmälan kommer att upprättas gällande olaga hot.

Det är ett höjt säkerhetsläge i Sverige nu, hur ser du på att detta hände?

– Jag tänker att personalen agerade enligt våra säkerhetsrutiner och larmade polis, säger Linda Herkel på Skånetrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.