Foto: TT/Arkiv

Fortsatta störningar i tågtrafiken i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Ett spårfel mellan Lund och Kävlinge orsakar stora förseningar mellan Malmö och Helsingborg. Flera tågrutter är inställda och resenärer får räkna med förseningar. Bussar ersätter sträckan.

Spårfelet, som enligt Trafikverket beror på en sättning i banvallen som gör att spåret ligger ojämnt, tar tid att reparera eftersom den maskin man behöver för att åtgärda felet inte finns på plats.

– Det finns inte så många sådana maskiner i Sverige och dessutom så måste vi planera tågen och när de kan gå. Därför tar det tid, sa Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket på torsdagskvällen.

– Detta är ju oerhört frustrerande naturligtvis, det är inte första gången det krånglar på den här sträckan. Vi har tagit upp detta med Trafikverket men det finns sällan delar eller reparatörer som kan åtgärda detta snabbt. Vi köper ju så att säga tjänster av dem och känner oss bakbundna, sa Mats Olsson som är verksamhetschef på Skånetrafiken till SVT Nyheter Skåne på torsdagskvällen.

Bussar ersätter

Pågatåget som kör sträckan Helsingborg-Trelleborg stannar inte i Burlöv, Åkarp, Lund och Gunnesbo. Men pågatågen Hyllie-Kristianstad gör extra uppehåll i Burlöv och Åkarp.

Trafikverkets senaste prognos är att felet ska vara åtgärdat under fredagseftermiddagen, cirka 14.30-tiden. Tills dess ersätter bussar sträckan Lund-Kävlinge via Lund Gunnesbo.

För ytterligare information om specifika resmål och tidtabeller uppmanas resenärerna att hålla koll på Skånetrafikens webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.