Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Åkesson och Peter Broholm. Båda jobbar med daglig verksamhet i Lunds kommun.

25 år på jobbet – nu prisas även medarbetare i daglig verksamhet i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har medarbetare inom Lunds kommuns daglig verksamhet fått ta emot hederstecken efter 25 års arbete. Under fredagen anordnades en middag för att hylla ungefär 60 personer för deras insats över de senaste 25 åren.

– Det jag känner i dag har jag aldrig känt förut, säger Jan Abrahamsson, en av de hedrade arbetarna.

Under fredagen hölls en middag för att uppmärksamma alla personer som har arbetat i daglig verksamhet i Lunds kommun i mer än 25 år. Det är första gången som en fest anordnas för att belysa arbetet många lundabor med funktionsvariationer gör genom daglig verksamhet.

– Det är viktigt för alla våra deltagares självkänsla. Hela syftet med daglig verksamhet är att det ska vara som ett jobb, det ska fylla en med mening och ge framtidshopp, säger Pär-Ola Drottz (S), vice ordförande i Vård och Omsorgsnämnden i Lunds kommun.

Pernilla Åkesson och Peter Broholm har arbetat i daglig verksamhet i mer än 40 år, sammanlagt. De träffades i somras tack vare verksamheten och är idag förlovade. De ser detta som ett efterlängtat erkännande för deras insats.

– Det betyder att någon ser det vi gör, säger Peter Broholm.

Guldklocka eller köksprylar

Alla kommunanställda som har jobbat i 25 år eller mer får en present för sin långa insats. Att få en guldklocka har blivit en allmänt känd symbol som ett tack för denna insats. I år gick det att välja mellan en guldklocka eller ett paket med olika köksprylar.

Pernilla Åkesson som är en av de drygt 60 medarbetarna som uppmärksammades med ett hederstecken, var inte beredd på att festen var i annalkande.

– Jag blev mest förvånad när inbjudan trillade in i brevlådan. Jag blev helt paff, säger hon.

Första av många

För Jan Abrahamsson har erkännandet gett honom en ny mening till arbetet.

– Det jag känner i dag har jag aldrig känt förut. Man kan faktiskt vara nöjd i omsorgen och utvecklas, säger han.

Hädanefter kommer middagen att hållas årligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.