Stort antiterrortillslag i Danmark – 20 gripna

Uppdaterad
Publicerad

Dansk polis och säkerhetstjänst har under onsdagen gjort flera tillslag runtom i Danmark och gripit 20 personer misstänkta för förberedelse för terrorbrott. Enligt ett pressmeddelande från polisen har tillslagen skett för att avstyra ett terrorangrepp med militant, islamistiskt motiv.

Vilka orter som tillslagen skett i, och vad terrorplanerna bestått i är ännu oklart. Köpenhamspolisen leder tillslagen men sju polisområden har deltagit i tillslaget, bland dem Vestegnens-polisen, Midt-och Vestjyllandspolisen och Nordjyllands-polisen.

20 personer gripna

Polisen har under dagen genomfört husrannsakningar på 20 adresser, och 20 personer har gripits misstänkta för förberedelse av terrorbrott. Personerna är misstänkta för att ha försökt skaffa kemikalier till sprängmedel och skjutvapen.

– Vi har under dagen genomfört en aktion och gripit 20 personer som är misstänkta för att ha försökt förberett terrorbrott, säger Jørgen Bergen Skov, polischef vid Köpenhamnspolisen under presskonferensen.

Han säger vidare att polisen i nuläget inte söker efter ytterligare personer.

– Vi har fått tag i alla som vi har velat få tag i. Det är alltså ingen som är på fri fot, säger polischefen Jørgen Bergen Skov.

Häktningsförhandling på torsdag

Köpenhamnspolisen höll tillsammans med PET, den danska motsvarigheten till SÄPO, en presskonferens klockan 17.00 på onsdagen. De som deltog var Jørgen Bergen Skov, polischef vid Köpenhamnspolisen, och Flemming Drejer, operativ chef vid PET. SVT Nyheter sände live från Köpenhamn.

Under torsdagen kommer polisen att offentliggöra brottsmisstankarna mot de gripna. Därefter kommer det hållas häktningsförhandling bakom stängda dörrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.