Vitkindad gås och vigg finns bland arterna som misstänks ha smugglats in till Skåne. Foto: TT

Polis slog till mot misstänkt fågelsamlare

Uppdaterad
Publicerad

Polisens artskyddsgrupp på Nationella operativa avdelningen har gjort ett tillslag mot en person i södra Skåne som misstänks ha samlat in skyddsvärda fåglar från Europa under flera år.

Polisen har gjort tillslaget i samarbete med Länsstyrelsen Skåne och arbetar just nu med att sammanställa material för att kunna styrka brott.

– Det handlar om fåglar som sitter fångade i stora hägn. Misstanken gäller artskyddsbrott och jaktbrott för att fåglarna är instängda, säger Filippo Bassini, chef för artskyddsgruppen i ett meddelande på polisens hemsida.

Mannen som hållit fåglarna fångna under flera år kan enligt åklagaren bli dömd för brott mot artskyddsförordningen, brott mot djurskyddslagen och brott mot jaktlagen.

– Vi tog ett beslut om tillslag för att kunna styrka brott, berättar Lars Magnusson, åklagare för miljö- och arbetsmiljöbrott.

Runt 500 fåglar

Några av de fågelarter som hittades vid tillslaget är fjällgås, knipa, bergand, vitögd dykand, kanadagås, vigg och vildkalkon. De är alla arter som lever vilt inom europeiska unionens territorium.

– Några av arterna är tillåtna att hålla i hägn, eftersom de används till jakt, säger Lars Magnusson. Däremot får man inte hålla dem fångna för försäljning.

Polisen gör en rättelse

På tisdagen uppgav polisen på sin hemsida att mannen var misstänkt för smuggling av fåglar och att det rörde sig om tusentals fåglar i mannens hägn. Uppgifter som polisen nu dementerar.

– Han har inte smugglat fåglar men är misstänkt för andra brott och det rör sig inte om tusentals fåglar utan cirka fem hundra, säger Per-Erik Lindbäck, utredare på artskyddsgruppen inom polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.