Strid om Ales stenar över

Uppdaterad
Publicerad

Den segdragna skyltstriden vid Ales stenar är över. I flera år har Ystads kommun och privatforskaren Bob G Lind bråkat om hur det välbesökta fornminnet ska presenteras.

Nu löser markägaren Statens fastighetsverk knuten med nya egna skyltar – som ersätter de nuvarande.

De nya skyltarna utformas just nu, säger verkets förvaltare Johan Henriksson. Ambitionen är att få dem på plats under juni, då turistsäsongen drar igång.

– Detta är ju en speciell historia, det är ingen hemlighet. Just därför tänker jag idag inte diskutera vad som ska stå på skyltarna, säger Johan Henriksson.

Fram till nu har två olika uppsättningar skyltar tävlat om att förklara stenstodernas historia och, framför allt, rätta innebörd.

Den officiella versionen från Riksantikvarieämbetet, Ystad kommun och länsstyrelsen slår fast att de 59 stenarna är en skeppssättning, rest mellan år 600 och 1000 efter Kristi födelse.

Privatforskaren Bob G Lind menar istället att Ale stenar är ett betydligt äldre solur, uppfört omkring år 750 före Kristus. Teorin förkastas av professionella arkeologer men utplaceringen av båda skyltuppsättningarna är godkänd av länsstyrelsen.  

Tonen har tidvis varit hård mellan de båda lägren, bland annat i tingsrätten. Efter två bråk med officiella guider på platsen polisanmäldes Bob G Lind 2010 av kommunen. Tingsrätten ogillade dock åtalet. Den ena händelsen var för gammal. Den andra ansågs inte nå upp till rekvisiten för ett ofredande.

Johan Henriksson tillbakavisar dock att syftet med de nya skyltarna skulle vara att avgöra den långdragna striden.

– Nej. Detta är en naturlig följd av att vi på Statens fastighetsverk tog över förvaltningen av Ales stenar.

Bob G Lind avfärdar Statens fastighetsverks planer på att plocka ner hans skylt som ”rent nonsens”.

– Det har de ingen rätt att göra. Jag har en dispens, beviljad av länsstyrelsen, för att ha min skylt uppe till 2020. Det i kombination med att skylten är min privata egendom skulle göra det till ett lagbrott att plocka ner den, något som verket i sin okunnighet ännu inte insett, säger Bob G Lind till SVT Nyheter.

Bob G Lind. Arkivbild. Foto: SVT

SVT söker ansvariga på länsstyrelsens naturvårdsenhet, där dispensärenden hanteras, för en kommentar.

Så här presenteras Ales stenar på Statens Fastighetsverks hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.