I sju år har muren utretts och i maj väntas mark- och miljödomstolen i Växjö meddela sitt beslut som enligt uppgift till SVT redan är fattat. Domen är unik.
Om domstolen säger ja till Vellinge kommuns begäran kommer bebyggelsen att omgärdas av murar och vallar, som högst tre meter över havet och sju meter bred.
Många husägare kommer få sin utsikt förstörd, eller få insyn i sina trädgårdar när människor kan promenera förbi uppe på vallen. Förslaget väcker därför starka känslor.
Översvämning när som helst
I Skåne går havsnivåhöjningarna snabbare än landhöjningen. När som helst kan Falsterbonäset drabbas av en enorm våg som kan översvämma stora delar av näset. Det hände 1872 och senast 2017 när vattennivån höjdes med 1,5 meter.
När den så kallade Backafloden 1872 svepte över näset var de materiella skadorna små eftersom husen låg byggda på de högsta punkterna. Idag ligger rader av exklusiva villor precis i havsnivån. Fastighetsbeståndet på näset är värderat till 70 miljarder kronor.
– Muren borde ha byggts för 50 år sedan. Havsnivåhöjningarna sker allt snabbare, inom 100 år kan Skånes sandstränder vara borta, säger kustexperten Caroline Hallin vid Lunds tekniska Högskola till SVT.
– En översvämning skulle snöra av den enda vägen till fastlandet, väg 100. Det innebär att ingen kan lämna halvön. Räddningsfordon kan heller inte komma ut. När det blir svåra översvämningar så händer en massa andra saker, det kan börja brinna och människor bli sjuka.
”Vi vill inte ha muren”
Men de fastighetsägare SVT träffar i Skanör är upprörda.
– Vi vill inte ha muren. Den kommer förstöra vår utsikt och är mycket märkligt placerad, säger Gunilla och Bertel Nathhorst till SVT.
Flera fastighetsägare och golfklubbarna driver istället en annan lösning, en längre och därmed dyrare yttre vall längs hela kusten. För då skyddas bland annat också golfklubbarna.
– Här finns unika kultur-och naturvärden. Om golfklubbarna översvämmas permanent kan vi inte spela golf längre, det vore katastrof, säger Peter Marcusson, ordförande i Falsterbo golfklubb.
Men en yttre vall har länsstyrelsen sagt nej till eftersom den då skulle gå rakt igenom känsliga naturreservat. Vellinge kommun tror på ett ja i mark-och miljödomstolen.
Väntas bli vägledande
– Ja, annars blir jag jättebesviken. Vårt ansvar är att skydda bebyggelsen på planlagd mark, jag förstår att en del människor är upprörda att utsikten förstörs, men vi måste skydda medborgarnas liv som annars är i fara, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M).
Beslutet, ett ja eller nej, till skyddsvallarna i Falsterbonäset i mark- och miljödomstolen väntas bli vägledande för kustkommuner i resten av landet som är skyldiga att rusta sig för att möta utmaningen med havsnivåhöjningar och extremväder i spåren av klimatkrisen.