Sverige rustar för stigande havsnivåer

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna gör att havet stiger över hela världen. I Sverige är det kusten längs Skåne, Halland och Blekinge som är allra värst drabbad. Där kan havet stiga upp mot en meter fram till slutet av seklet och vid storm över tre meter.

Vellinge kommun i Skåne planerar att bygga en 21 km lång vall vid Falsterbonäset för att skydda bebyggelse och människor mot översvämningar.

–Klimatförändringarna är väldigt konkreta för oss. De finns inte i någon diffus framtid, utan det händer redan nu. Vi drabbas kontinuerligt av höga havsnivåer och vi ser att det inträffar allt oftare, säger Anna Möller som är samhällsbyggnadschef i Vellinge kommun.

Klimatkrisen

Värst i söder

Enligt beräkningar som SMHI gjorde 2018 kan havsnivån i Skanör, som ligger i Vellinge kommun, komma att höjas i medelsnitt 78 cm till år 2100. Det är den högsta beräknade havsnivåhöjningen i Sverige, förutsatt att utsläpp av växthusgaser inte minskar.

Men Vellinge är inte den enda kommun som förbereder sig.

– Så gott som alla kommuner som ligger vid en å, en sjö eller ett hav i Sverige jobbar aktivt med de här frågorna. Det är mycket större medvetenhet idag än för bara tio år sedan, säger Emma Bonnevier vid avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad vid Sveriges kommuner och landsting.

Landhöjning skyddar

FN:s klimatpanel IPPC har beräknat att den globala medelhavsnivån kan stiga en meter fram till år 2100. Hur det påverkar oss i Sverige beror var man befinner sig.

I norra Sverige kommer den globala havsnivåhöjningen inte att märkas lika mycket eftersom det fortfarande pågår landhöjning där. På sina håll stiger landet mer än vad havet kommer att göra.

I södra Sverige pågår knappt någon landhöjning längre och därför kommer den globala havshöjningen bli mycket mer påtaglig där.

– Om du tittar på vattnet från en brygga i södra Sverige kommer man att se att vattnet i framtiden kommer att vara mycket närmare bryggan än vad det är idag, säger Signild Nerheim som är oceanograf vid SMHI och har tagit fram prognoser om framtida havsnivåer i Sverige.

Stormar

En havshöjning på bara några decimeter gör att kustnära bebyggelse blir mycket mer sårbar för stormar.

– Översvämningar från havet sker när lågtryck i kombination med vind trycker vatten in mot land. Värst blir det när det stormar. I södra Sverige har vi beräknat att år 2100 kan havet nå tre meter över dagens medelvattenstånd om en extraordinär stormhändelse inträffar, säger hon.

I september 2019 kommer FN:s delrapport som innehåller uppdaterade beräkningar om framtida havsnivåer.

Se andra delen av Världen i växthuset i Vetenskapens värld på idag måndag, 20.00 i SVT2, eller i SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet