Foto: SVT/ARKIV

Inga inställda operationer under torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Avgrävda elkablar slog under onsdagen ut flera verksamheter på Skånes universitetssjukhus i Lund. Operationer fick ställas in och länge såg det ut som att även torsdagens operationer skulle påverkas.

Men efter att läget kring strömförsörjningen förbättrats fattades det sent under torsdagskvällen beslut om att inte ställa in några fler operationer.

Operationer genomförs

Vad som kommer att hända med de patienter som skulle opereras under gårdagen bestäms av respektive verksamhet på sjukhuset.

– En del kanske kan genomföras, säger Magnus Aspegren, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus.

De patienter som är berörda kommer att få information om detta, enligt Region Skåne. Om de inte får det ska de komma till sjukhuset som planerat.

Strömavbrottet inträffade under förmiddagen, då en kabel grävdes av på sjukhusområdet. Även det reservkraftssystem som ska kunna täcka upp vid strömavbrott slogs ut.

Tillbaka vid 14

De första timmarna tvingades man ställa in samtliga operationer, även de akuta. Strömmen kom tillbaka vid 14-tiden och de akuta operationerna kunde genomföras.

Strömavbrottet under onsdagen fick konsekvenser för bland annat röntgenutrustning, dialysverksamhet och operationer. Sjukhusets krisledningsgrupp kommer att träffas klockan 7:30 på torsdagmorgonen.

Under onsdagskvällen kunde tre av fyra elkablar som förser sjukhuset med ström åter tas i bruk och verksamheten bedrivas som normalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.