En exklusiv läsplats för studenter som snart flyttar in. Hängmattan under de kaukasiska vingnötsträden på studentbostadsområdet vid Tunavägen i Lund är i alla fall ledig. Foto: Linda Fridh/SVT

Högt söktryck efter studentbostäder i Malmö och Lund

Uppdaterad
Publicerad

Många studenter har precis fått veta om de har klarat av att komma in på sina kurser och program vid universiteten. Nästa brådskande fråga är att få tag på någonstans att bo. Söktrycket är högt på studentlägenheter i både Malmö och Lund.

Enligt Boplats Syd, som bland annat förmedlar hyresvärdars lägenheter till studenter i Malmö, är söktrycket jättehögt i år.

– Det är fullt med sökande till alla lägenheter. Det är ett 20-30-tal sökande på varje studentlägenhet. Till vissa bostäder rör det sig om ett tiotal. Då har alla ännu inte börjat söka, säger Frans Stoops, administrativ chef på Boplats Syd, till SVT Nyheter Skåne på tisdagen.

Pandemins påverkan

Frans Stoops ser ingen större skillnad på årets söktryck jämfört med tidigare år. Inte heller under pandemin minskade antalet bostadssökande studenter i Malmö.

– Totalt sett i vår verksamhet så har vi expanderat under pandemiåret, säger Frans Stoops.

Även i Lund är det många studenter som söker lägenhet eller studentrum.

– Jämfört med ett normalt år är det lika många som sökt i år. Förra året går det inte att jämföra med. Då hade vi ett lägre söktryck på grund av pandemin och många internationella studenter som uteblev, säger Claes Hjortronsteen, uthyrningschef på AF Bostäder i Lund.

”Marathon” är av AF:s Bostäders studentboenden i Lund. Foto: Linda Fridh/SVT

Nya Lundastudenter

Stiftelsen AF Bostäder äger och förvaltar cirka 6 000 studentbostäder i Lund. Här får nya studenter förtur och bland årets drygt 2 400 som ställt sig i bostadskön lottas boendena ut.

– Vår ambition är att möta årets söktryck med 750 bostäder till de här nya studenterna som ställer sig i vår kö. Chansen att få en egen bostad till terminsstarten är god eftersom långt ifrån alla väljer att utnyttja sin köplats, säger Claes Hjortronsteen.

Exakt hur tillgång och efterfrågan kommer att se ut vid terminstarten i Lund går inte att säga förrän efter den 1 augusti då studenterna har en månads uppsägningstid på sina kontrakt.

Antal antagna studenter till höstens utbildningar efter första urvalet

Malmö universitet: 15 239

Lunds universitet: 24 329

Högskolan Kristianstad: 9 337

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.