Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Kristianstad är det enkelt att hitta bostad, enligt Carl-Filip Rova. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Studenter i Kristianstad garanteras bostad

Uppdaterad
Publicerad

I Lund är söktrycket på studentlägenheterna högt, nu när studierna snart drar igång.  Men i Kristianstad är det enklare att hitta bostad – där garanteras alla utsocknes studenter någonstans att bo.

Det hamnar på Carl-Filip Rovas bord att fixa bostäder till studenterna som inte lyckas hitta på egen hand. Han är vice ordförande i Kristianstad studentkår.

– Vi har börjat få in några stycken ansökningar. Det brukar kicka igång ordentligt om någon vecka när folk har börjat bestämma sig att de faktiskt ska flytta, säger Carl-Filip Rova.

Bostad garanterat

Liksom flera andra mindre städer med högskola erbjuder Kristianstad bostadsgaranti. Det går till som så att studenterna ansöker om garantin och sedan får de leta efter bostad själv i en månad. Om de inte hittat någonstans att bo efter en månad är det Carl-Filip Rovas uppgift att hjälpa dem.

– Vi får inskickningar från privata aktörer som har till exempel en stuga eller lägenhet att hyra ut. Då kan jag medla mellan dem och studenter som sökt bostadsgarantin. Det brukar gå väldigt bra, säger Carl-Filip Rova.

I videoklippet berättar Carl-Filip Rova mer om studentbostäderna

Högskolan Kristianstad: 9 337

Malmö universitet: 15 239

Lunds universitet: 24 329

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer