Det var stundtals upprörd stämning när tältlägret i Lundagård tömdes. En förundersökning pågår om misstänkt blåljussabotage efter att en man uppträtt hotfullt och kastat en blomknopp på en ambulans. Foto: Johan Nilsson/TT

Studentprotesterna i Lund: Polisen backar från uppgifter om kastad flaska

Uppdaterad
Publicerad

Det var en blomknopp och inte en flaska som kastades mot en ambulans vid Lundgård igår. Det berättar Beatrice Palmgren som är chef på ambulansföretaget Premedic. En man är fortsatt misstänkt för sabotage mot blåljusverksamhet.

Under fredagen sitter dessutom tre personer fortsatt anhållna efter händelserna i Lundagård, rapporterar TT.

De propalestinska demonstranter som tältat i Lundagård i över två veckor tvingades lämna platsen tidigt under torsdagsmorgonen.

Ambulanspersonal kände sig hotad

Stämningen var stundtals hätsk och under förmiddagen berättade polisen att en person kastat en flaska mot en ambulans. Men nu visar det sig att just den uppgiften inte stämmer.

– De initiala uppgifterna sa att det var en flaska. Men klart är att ambulanspersonalen upplevde situationen som hotfull och valde att inte köra fram, säger polisens presstalesperson Thomas Johansson.

En person greps. Han är släpptes under dagen men det pågår en förundersökning om misstänkt blåljussabotage mot honom, enligt Thomas Johansson.

Blomknopp kastades

När SVT Nyheter Skåne kontaktar ambulansföretaget Premedic berättar chefen att det i själva verket var en blomknopp som kastades mot ambulansen men att personalen upplevde situationen som upprörd och hotfull.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det är inget vår personal ska utsättas för, säger hon.

Fyra anhållna

Under tömningen av tältlägret i Lundagård var det ett 40-tal demonstranter som vägrade flytta på sig. Fyra av dem sitter under fredagen fortfarande anhållna misstänka för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– De är anhållna för att de inte vill bli identifierade. De vägrar att uppge vem de är, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

Polisen anmäler sig själva

Enligt P4 Malmöhus har polisen anmält sig själva efter att flera videoklipp cirkulerat på när patruller ingriper mot några demonstranter. Dessa ska nu utredas av Avdelningen för särskilda utredningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Otto Johansson om läget inför rivningen av tältlägret. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.