Åke Larsson inspekterade förödelsen på juldagen. Foto: Richard Lööf/Kenneth Sundin

Studsmattan flög hundra meter i misstänkt tromb

Uppdaterad
Publicerad

En ställning med en studsmatta for rakt upp i luften och träffade ett villatak utanför Trelleborg på julaftons kväll. Flera takpannor slogs sönder och en järnstege lossnade och for iväg. En tromb kan vara orsaken.

Villan ligger i den lilla byn Kurland vid Stavstensudde väster om Trelleborg. Ägaren Åke Larsson var vid tillfället inte hemma, utan firade julafton hos dottern i Trelleborg.

– Det var nog tur att jag inte var hemma. Om jag hade varit det hade jag nog varit ute och försökt rädda nånting. Då hade jag kunnat få den 25 kilo tunga järnstegen över mig, säger han.

”Regnade kolossalt”

Exakt hur det hände vet han inte, bara att stegen ligger tio meter från huset, studsmattan omkring hundra meter ut i en åker, och att takpannor ligger utspridda i trädgården.

– Det var ett väldigt oväder under en kort stund, kanske tio till femton minuter. Det stormade och regnade kolossalt. Jag tror att det var en tromb, säger han.

”Tromber kan uppstå”

Enligt Charlotta Eriksson, jourhavande metereolog på SMHI i Norrköping, kan det mycket väl vara så.

– Vi hade stormväder och åska, framför allt i västra Sverige under julaftons kväll. Under sådana omständigheter kan mycket väl tromber uppstå. Men det är svårt att säga om det i det här fallet rör sig om en sådan, eller om det var en ovanligt kraftig stormby, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer