Det är kanske som skandalomsusad drogromantiker han skriver in sig i svensk konsthistoria. Fast utomlands är bilden en annan.
Sydnytt träffade honom i hemmet i Skanör, mannen som kanske mer än någon annan fångade det svenska 60-talets anda. Han gjorde det i en serie affischer, bland annat den omsusade bilden av en haschrökande flicka som ackompanjerade 1969 års utställning ”Underground” på Lunds konsthall.
– Jag tycker själv att jag gjort mycket annat sedan dess, men på något sätt är det ändå 60-talet som fortfarande upptar min tid. Det är det alla vill höra om, säger Sture Johannesson.
Nästa vecka öppnar prestigetunga Londonsalongen Raven Row en minst sagt spektakulär Johannesson-utställning, komplett med återuppbyggda miljöer från hans eget Galleri Cannabis – navet i Malmös psykedeliska liv när 60-talet stod i sin fullaste blom.
Men utställningen i London får också en betydligt mörkare avdelning, en sorts tittskåp där Johannesson i text och bild skildrar det han kallar folkhemmets bakgårdar. Det handlar bland annat om nertystade svenska insatser på rasforskningens område. Och om den omfattande tvångssterilisering som följde i dess spår – av ”sinnesslöa”, kriminella och andra avvikande.
– Det är naturligtvis saker som ingen härhemma vill höra talas om, konstaterar han.