Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra åklagare och försvarare kommentera domen i tingsrätten. Foto: Polisens förundersökning.

Styckade kompis efter knivbråk i Malmö – frias från mord

Uppdaterad
Publicerad

En 54-årig man döms för grovt vållande till annans död efter att ha huggit en 23-årig man med kniv i Malmö och sedan styckat kroppen. Han frias därmed från mordanklagelsen av Malmö tingsrätt, men döms till fängelse i fem år.

54-åringen ringde till socialtjänsten för drygt ett år sedan för att berätta om en incident. Han säger att han och en kompis tagit benzo och heroin och att de börjat bråka. I bråket har kompisen, den avlidne 23-åringen, blivit knivhuggen.

Styckade kroppen

Innan han skjutsas till polisen, berättar han att han styckat kroppen och förvarat den i sin lägenhet på Nydala i Malmö.

Det är oklart hur länge kroppsdelarna varit i lägenheten. Mannen har sedan tidigare erkänt grovt gravfridsbrott men nekat till mordanklagelsen.

Frias för mord – men får fem års fängelse

Malmö tingsrätt menar i sin dom att mannen ska dömas för grovt vållande till annans död, inte mord såsom åklagaren yrkade i första hand.

Mannen har i förhör uppgett att han knuffat 23-åringen och då har kniven träffat honom under ett hastigt händelseförlopp. Enligt domen är det inte ställt utom rimlig tvivel att 54-åringen haft uppsåt att döda, trots besvärande omständigheter kring bråket – exempelvis att han inte ringde sjukvården. Tingsrätten menar därför att han inte ska dömas för mord.

Utöver grovt vållande till annans död döms han även för grovt gravfridsbrott för styckningen. Straffet fastställs till fem års fängelse.

Yrkade på 16 års fängelse

Kammaråklagare Tomas Olvmyr hade yrkat på 16 års fängelse och ska nu överväga om han ska överklaga tingsrättens dom. 54-åringens försvarare Mikael Nilsson säger sig vara ganska nöjd med domen, men han tycker att tingsrätten dömt för hårt straff.

I klippet kan du höra åklagare och försvarares kommentarer om domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.