Brf Ida. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Styrelseledamöter döms för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två före detta styrelseledamöter i bostadsrättsföreningen Ida i Malmö döms för mutbrott. Den ene får fängelsestraff och dessutom näringsförbud.

Det var i september förra året som Sydsvenskan avslöjade att Malmös största bostadsrättsförening skakades av en ekonomisk kris. På kort tid hade föreningen lånat 152 miljoner kronor. Styrelsen kunde inte redovisa hur pengarna använts och både banken och föreningens revisor satte klackarna i backen.

Tidningen fortsatte att gräva och kunde berätta att föreningen hade kontrakt på 80 miljoner med bolag som kopplats till ekobrott. Man hade betalat mångmiljonbelopp för renoveringar som inte gjorts.

Idag kom domen när det gäller misstankarna om mutbrott. Två före detta styrelseledamöter döms för att ha tagit emot mutor. En döms till fängelse, den andre till dagsböter. Även en företagare  och en verksamhetschef döms till fängelse för givande av muta.

Hyrbilar och kontanter

Tingsrätten anser att det står klart att de två styrelseledamöterna  blivit mutade.

– Den dömde har genom att ta emot kontanter och lyxbetonade mutor till ett högt värde allvarligt missbrukat förtroendet hos föreningens medlemmar, säger rådmannen Fredrik Landgren.

Mannen har tagit emot mutor i form av gratis hyrbilar och kontanter till ett sammanlagt värde av 700 000 kronor från företagaren. Han har också tagit emot kontanter, resor och armbandsur till ett sammanlagt värde av 140 000 kronor från verksamhetschefen. Han döms till fängelse i ett år och tre månader och näringsförbud i fem år. Den andre ledamoten har fritt disponerat hyrbilar till ett värde av 70 000 koronor. Han döms till 60 dagsböter. Båda ska också betala staten motsvarande de vinster de gjort på brotten.

Företagaren och verksamhetschefen döms till fängelse i ett år respektive tre månader för givande av muta.

Fler rättegångar

Det återstår fler rättegångar innan härvan kring brf Ida är helt utredd. Det finns också misstankar om trolöshet mot huvudman och penningtvätt – misstankar som kommer att tas upp i rätten senare. Företagaren som idag dömdes för mutbrott är tidigare dömd till 2,5 års fängelse för grovt skattebrott i samband med att han lurat till sig stora belopp som skulle gå till renoveringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.