Hepatit C drabbar framför allt sprutnarkomaner. Foto: TT

Ny metod botar hepatit C bland Malmös sprutnarkomaner

Uppdaterad
Publicerad

Runt 50 patienter på sprututbytet i Malmö har fått medicin mot hepatit C. Behandlingen hittills är en succé – av de 30 som undersökts är samtliga smittfria.

I det unika projektet som pågått i cirka ett år har sprutmissbrukare i Malmö behandlats mot det farliga viruset hepatit C.

– Vår tanke är att man ska kunna applicera lärdomarna i den här studien på de resterande patienterna vid sprutbytena, säger Marianne Alanko Blomé, chef på sprutbytet i Malmö.

Ny och billigare medicin

Hepatit C drabbar framför allt sprutnarkomaner. Det finns inget vaccin, men sedan några år finns en medicin som botar sjukdomen. På senare tid har den medicinen också blivit betydligt billigare.

– Det finns en tacksamhet bland deltagarna, för man har känt sig exkluderad tidigare. Motivationen har det inte varit någon brist på, däremot har det behövts en del stöttning i att komma hit regelbundet och att komma ihåg att ta sina mediciner.

”Succé hittills”

Målet för WHO är att ha utrotat sjukdomen till 2030 och därför är förväntningarna stora på detta projekt. Nu är alla färdigbehandlade och alla de 30 som hittills testats är helt smittfria.

– Ungefär 20 är kvar som vi inväntar för att kunna ta prover, men det är total succé hittills, säger Sara Alsterberg, sjuksköterska på sprutbytet i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.