Svag svensk krona lockar danskarna till Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska kronan har försvagats kraftigt i förhållande till den danska kronan under våren. Det gör Skåne mer attraktivt för danska turister. Det märks inte minst i Ystad.

Ystads Saltsjöbad har gott om danska gäster. Vart man än går, på stranden, i spa-anläggningen eller i restaurangen, så hör man danska.

– Vi är tre kvinnor som driver ett företag tillsammans. Vi har arbetat hårt och vi tyckte att vi behövde lite avslappning och njutning, säger Nana Jacobi från Köpenhamn.

– Det var Kurt Wallander som lockade oss hit. Han var på Saltsjöbaden i en av filmerna, och vi tyckte det såg så fint ut. Så vi tog oss hit, säger Tina Solberg från Helsingör.

Hennes partner Kurt Mikkelsen tycker saltsjöbadet är fint.

– Vi är här på kärlekssemester, och det har ju en viss betydelse med priset också. Vi behöver ju bara betala två tredjedelar med den kurs som vi har nu, säger han.

Vill locka bornholmarna till Ystad

I fredags gick det 139 kronor på en dansk hundralapp. Så stor har skillnaden inte varit sedan 2009.

Vid en livsmedelsaffär träffar vi på Anna Olsen från Köpenhamn. Hon är på hemväg och passar på att handla.

– Det är mycket billigare nu, och ett bättre utbud. Det gäller särskilt kaffe, matjessill och plockgodis, säger hon.

I Ystad satsar nu handlarna även på Bornholm.

– Ja, vi skickar ut en broschyr på Bornholm fyra gånger om året, säger Peter Eriksson, ordförande i Ystads köpmannaförening.

Sedan finns det en mera oväntad effekt. Det bland danskar så förhatliga systembolaget har tagits till nåder av somliga.

– Ja, när det gäller öl och vin av hög kvalitet är det bättre priser på Systembolaget än i de danska butikerna, säger Kurt Mikkelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ystad

Mer i ämnet