Svampexperten Sigvard Svensson tror på kantareller till midsommar Foto: Bernard Milkulic/ Blanche Hammargren

Svampexpert: Kantareller i Skåne redan till midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit bra svampväder under våren och om det inte blir väldigt torrt snart så tror svampexperten Sigvard Svensson att det kan bli kantareller redan om några veckor.

Sigvard Svensson är ute dagligen och kollar svampar och han har aldrig sett så stora mängder vårmousseron som i år. Majvädret med mycket regn har gett god grund för resten av svampsäsongen.

– Svampar är väldigt väderberoende och grunden för de allra flesta svampar är att det är fukt i marken och nu kommer värmen ovanpå att det har regnat mycket. Det kan inte vara bättre för svamparna, säger mykolog Sigvard Svensson.

Kantarellmacka om några veckor?

Nu tror Sigvard Svensson att det blir en ovanligt tidig kantarellsäsong.

– Det finns förutsättningar att de första kantarellerna ska dyka upp runt midsommar och då pratar jag om de gula kantarellerna, inte trattkantareller. Jag lovar ingenting men kolla dina kantarellställen, säger Sigvard Svensson, mykolog vid Lunds universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.