Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vikariat, i stället för tillsvidareanställningar, är det som kommer att stå till buds för allt fler lärarstudenter när de kommer ut på arbetsmarknaden. Foto: Linda Ekström

Svårare få jobb inom grundskolan – lärarstudenter förvånade

Uppdaterad
Publicerad

Det finns tecken på att det kommer bli svårare att får lärarjobb inom grundskolan framöver. Något som påverkar framtidsutsikterna för lärarstudenterna på Malmö universitet.

Nedskärningar i budgeten och krympande barnkullar leder till att arbetsmarknaden stramas åt för grundskolelärare i Malmö.

– Det är redan brist på jobb på arbetsmarknaden och nu kan det bli ännu sämre. Det är klart det känns tveksamt, säger Wafa Mousa, lärarstudent på Malmö universitet.

Mer konkurrens

Omställningen kan innebära att vikariat, i stället för tillsvidareanställningar, är det som kommer att stå till buds för allt fler. En förändring som förvånar lärarstudenterna som SVT Nyheter Skåne pratade med.

– När man ansökte om denna utbildningen så var det med förhoppning om att få jobb lätt. Men nu kommer det vara konkurrens, säger Jesper Sjöström, lärarstudent på Malmö universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.