Dag Hammarskjölds gård Backåkra utanför Ystad. Foto: TT

Svårt ändra Hammarskjölds testamente

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om Dag Hammarskjölds testamente dröjer. Samtidigt förfaller hans gård Backåkra, som arvtagaren STF vill skänka bort.

Gården Backåkra utanför Ystad, som FN:s tidigare generalsekreterare testamenterade till Svenska turistföreningen (STF), är nedgången och stängd för besökare sedan flera år.

Därför kämpar STF för att få Hammarskjölds testamente ändrat, så att gården i stället kan drivas av en stiftelse, med släkten Hammarskjöld och Svenska akademien som medgrundare. En hemlig mecenat och Wallenbergstiftelsen har lovat miljoner till upprustning och drift om stiftelsen tar över.

Trodde på snabb lösning

STF trodde det skulle vara snabbt avklarat och att man direkt efter sommaren skulle kunna börja fixa gården.

Beslutet dröjer. Efter en omfattande brevväxling med Kammarkollegiet, som prövar ändringar av testamenten, skulle ett beslut ha kommit i september. Men beslutet sköts upp.

– För mig är det en gåta att det kan ta så fruktansvärt lång tid att komma till skott, säger STF:s ordförande Peter Nygårds.

Enligt Ulf Rehnberg, chef för Kammarkollegiets rättsavdelning, behövde ärendet kompletteras ytterligare. Nygårds menar att Kammarkollegiets frågor är sådana att de kunde ha ställts för flera månader sedan.

– Jag är övertygad om att det kommer att lösa sig, men hur fort det går vågar jag inte ha någon uppfattning om längre. Jag har haft fel varje gång hittills, säger Peter Nygårds.

Orolig för vintern

I början av november ska Kammarkollegiet och STF mötas för att diskutera testamentet.

– Det här innebär att nödvändiga renoveringar och reparationer inte kan komma igång. Nu har vi en vinter som kanske inte är skonsam mot fastigheterna. Det är hårt klimat där på vintern och det är inte bra om vi får vänta ännu en säsong, säger Peter Nygårds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.