Foto: Simon Rehnström/TT, Christine Olsson/TT

Svårt att bli pappa? Då kan risken för cancer öka

Publicerad

Män som är ofrivilligt barnlösa och som fått hjälp med assisterad befruktning löper mycket större risk för att drabbas av prostatacancer. Det visar en ny stor studie gjord vid Lunds universitet. Nu vill forskarna att den här gruppen kallas till regelbundna tester.

Oförmågan att få barn och prostatacancer är något som drabbar vardera cirka en av tio män. När forskare i Lund nu gått igenom olika register över en miljon svenska män, så har man sett att det finns ett samband.

– Vi kunde se att män som blivit pappor genom IVF- och ICSI-assisterad befuktning i mycket större utsträckning drabbades av prostatacancer, säger Yvonne Lundberg Giwercman som är professor i experimentell patologi med inriktning på cancer och som lett studien.

– De här männen fick också cancern i yngre år, dvs innan de fyllt 55, och dessutom en mer aggressiv typ.

Missade många som dött

Det har gjorts olika studier om sambandet mellan infertilitet och prostatacancer. 2012 kom en studie som även den leddes av Yvonne Lundberg Giwercman och som visade att de här männen hade en kraftigt minskad risk att få cancer.

– Då intervjuade vi äldre män som inte fått barn trots att de velat, säger Yvonne Lundberg Giwercman.

– Därmed missade vi de män som dött på vägen så att säga. Vi fångade dem som överlevt.

Gemensam nämnare

Den här gången har forskarna gått till de register som finns. Man har tittat på alla män som fick sitt första barn någon gång mellan 1994 och 2014. Totalt handlar det om nästan 1,2 miljoner män. Och sen har man jämfört med uppgifter från cancerregistret och med register för assisterad befruktning. Och de siffrorna visade tydligt att den man som har svårt att bli pappa också löper en högre risk att få prostatacancer.

– Därför tror vi att det finns en gemensam nämnare som vi inte hittat än, säger Yvonne Lundberg Giwercman.

– Det kan handla om något genetiskt eller hormonellt. Det vet vi inte än.

Vill se screening

Yvonne Lundberg Giwercman hoppas att studien ska leda fram till att sjukvården bättre följer upp den här gruppen män.

-– Vi vet att PSA-testet inte är perfekt, men det är det bästa vi har, säger hon.

– Jag tycker att man borde erbjuda en riktad screening till den här gruppen män, precis som man gör till andra högriskgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.