• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Kommunen avråder från bad vid Scaniabadet efter rekordhöga halter av e-colibakterier i vattnet. Foto: Arkivbild / TT

Svart flagg efter rekordhöga bakteriehalter på Scaniabadet

Uppdaterad
Publicerad

Rekordhöga halter av tarmbakterier har fått kommunen att hissa svart flagg vid Scaniabadet i Malmö.
– Vi avråder bestämt från att bada, säger Malmö stads kustingenjör Hanna Kowalczyk till Sydsvenskan.

Säg den lycka som varar. Det fina vädret är visserligen tillbaka i Malmö, men veckans vattenprov visar på den högsta halten av e-colibakterier någonsin, vilken Sydsvenskan var först att skriva om.

– Vi trodde först att mätningen var felaktig, säger Malmö stads kustingenjör Hanna Kowalczyk till Sydsvenskan.

20 gånger så högt som gränsvärdet

Resultaten från förra fredagens provtagning visar att vattnet vid Scaniabadet innehöll 20 gånger så höga halter av e-colibakterier som gränsvärdet för när vattnet klassas som otjänligt.

– Det är första gången vi får ett så här högt e-coliprov i Malmö. Vi vet inte vad det beror på. En noggrann utredning pågår, säger Hanna Kowalczyk till Sydsvenskan.

Halten e-colibakterier i badvatten får maximalt innehålla 1 000 enheter e-colibakterier per 100 milliliter för att betraktas som ”tjänligt”. Enligt Havs- och vattenmyndighetens rapport från Scaniabadet var veckans halt över 20 000 cfu/100 ml.

Har vattnet förhöjda halter har det med stor sannolikhet förorenats av avföring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer